Lectură de 3 minute

05 Jul 2024 - Interviuri și Analize

Pepenii s-au copt prea devreme. Producătorii din Dăbuleni îi vând cu 50 de bani, în piețe se vând la suprapreț 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Pepenii din Dăbuleni au ajuns anul acesta să fie vânduți de fermieri la prețuri de nimic. Flavia Bileru, fost producător de pepeni, spune că cei mai câștigați sunt samsarii, care cumpără cu 0,50 de bani kilogramul de pepeni de la producător și îi vând la suprapreț în piețe. „În piețe, pepenii sunt vânduți la prețuri foarte mari, dar de la fermieri pleacă cu 0,50 bani. Sunt în pagubă atât producătorul, cât și cumpărătorul final. Singurii câștigați sunt samsarii, dar fără ei nu am putea să ne vindem marfa”, a explicat fosta producătoare.

 

Sursa foto: Unsplash

Pepenii s-au copt mult prea devreme anul acesta, iar această situație a adus o serie de probleme pentru producătorii de pepeni. Flavia Bileru a avut, împreună cu familia ei, o plantație de circa 16 hectare, având o recoltă a nuală de până la 80 de tone. Recent, au luat decizia de a renunța la producția de pepeni și au deschis o afacere de familie.

„Din câte știu, sezonul a început bine, cu prețuri ok, dar acum se vând și cu 0,50 bani. O parte din fermierii din zonă au renunțat la cultivarea pepenilor sau sunt pe cale să renunțe din cauza costurilor mari și a dificultății de a găsi forță de muncă. Noi am renunțat, pentru ca era o investiție din ce în ce mai mare și profitul - o bătaie de joc. Noi (n.r. familia) ne-am orientat spre alt domeniu și ne-am deschis o sală de evenimente la Dăbuleni. Ne merge mult mai bine acum”, a spus fosta producătoare.

Recolta de pepeni din Dabuleni, compromisă

Producătorii de pepeni se confruntă cu pierderi majore din cauza temperaturilor ridicate. Anul 2024 a fost puternic marcat de provocări meteorologice extreme, precum ploi puternice, grindină și căldurile caniculare, iar recolta de pepeni din România este grav compromisă, punând în dificultate fermierii locali. Retail.ro a discutat cu alt producător de pepeni din Dăbuleni, care a povestit că recolta sa este, practic, compromisă, după ce a investit foarte mulți bani.

„Dacă temperaturile ridicate vor continua, în maximum o săptămână recolta va fi compromisă complet. Am încercat să folosesc un tratament special, un lapte alb care reflectă razele solare, dar nici acesta nu face față. Pepenii sunt dogoriți de soare, nu mai am nicio alta soluție. Am investit 25.000 de lei în laptele acela”, a declarat Gabriel Budeanca.

De asemenea, el a mai explicat că există și mari probleme în ceea ce privește vânzarea la prețuri rezonabile, spunând că „decât să-i vând cu 0.50 de bani, mai bine nu mai culeg recolta”.

Anul trecut, pepenii se vindeau la un preț de aproximativ 1,6 lei per kilogram. Anul acesta, spune el, unii comercianți se și feresc să cumpere din cauză că pepenii au fost loviți de grindină. Totodată, în piețe ar fi ajuns să fie vânduți pepeni vechi, la prețuri scandaloase.

Cum alegem pepenii dulci

Pentru cei care doresc să cumpere pepeni de gustoși, fermierul a oferit câteva sfaturi utile:

Citeste si:
Fructe și legume de sezon: Producătorii români de la care poți comanda online chiar și pepeni 
Fructe și legume de sezon: Producătorii români de la care poți comanda online chiar și pepeni 

„Un pepene dulce ar trebui să aibă o pată galbenă, acolo unde stă el așezat pe pământ. Dacă pata aceea este albă, înseamnă că nu e bine pârguit. De asemenea, ar trebui să sune a plin când îl bați ușor. Un alt indiciu este cârcelul, care trebuie să fie uscat la vârf și verde la bază”, a explicat producătorul.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Pepenii s-au copt prea devreme. Producătorii din Dăbuleni îi vând cu 50 de bani, în piețe se vând la suprapreț