Lectură de 2 minute

23 Oct 2023 - Interviuri și Analize

Murături în 2023: Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Luna octombrie este momentul ideal pentru cei gospodari, care obișnuiesc să pregătească murături în fiecare toamnă. Totuși, anul acesta, s-ar putea ca bucureștenii să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a cumpăra gogonele, castraveți și gogoșari. Iată cât de mult s-au scumpit legumele față de anul trecut. 

 

Sursa foto: Unsplash

Inflația nu iartă nici pregătirile românilor pentru toamna acestui an. Cum electricitatea, gazele, carburanții și toate alimentele s-au scumpit succesiv în ultimii doi ani, nici murăturile, gogonelele, gogoșarii, castraveții, varza și conopida nu puteau scăpa de creșterea prețurilor.

Iată la ce prețuri erau comercializate legumele pentru murături la Piața Obor în weekendul 21-22 octombrie 2023.

Castraveți

Prețul castraveților alternează între 7 și 8 lei pe kilogram, comparativ cu anul anterior când costau între 5 și 7 lei pe kilogram. În anumite piețe, însă, în anii anteriori puteau fi cumpărați și cu 3 lei. Pe de altă parte, potrivit Monitorul Prețurilor, castraveții cornișon costă 5 lei în supermarket.

Ultima actualizare a prețurilor la castraveți, pe site-ul monitorulprețurilor.info, datează din 18 octombrie, iar singurul retailer alimentar care a afișat prețul castraveților și al gogoșarilor este Kaufland.

Gogonele și gogoșari

Nici prețurile la gogoșarii nu s-au lăsat mai prejos anul acesta. Dacă anul anterior în piețele din București gogoșarii porneau de la 6 lei pe kilogram și ajungeau până la 11 lei pe kilogram, anul acesta prețul lor a ajuns la 15 lei pe kilogram . Pe de altă parte, se pare că gogonelele nu sunt la fel de iubite de români, prețul lor este același de anul trecut: 6 lei pe kilogram.

Citeste si:
STUDIU: Cât de mult și-au schimbat românii obiceiurile de cumpărare în perioada sărbătorilor 
STUDIU: Cât de mult și-au schimbat românii obiceiurile de cumpărare în perioada sărbătorilor 

Cât va costa varza anul acesta?

”Sezonul verzei abia acum începe, iar prețul de plecare de la producător se va situa undeva între 1,3 lei și 1,5 lei, în timp ce prețul de la comercianți, în mod clar, va fi de la 2 lei în sus”, spune Corina Dumitru, producător de legume.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Murături în 2023: Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut