Lectură de 3 minute

14 Apr 2022 - Interviuri și Analize

Mihai Voicu, președinte Berarii României: Nu este exclus ca, dacă războiul se prelungește, să ne confruntăm și cu o criză de cereale

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Există creșteri de preț la achizițiile de cereale, în special orz de bere și la achiziția de îngrășăminte, iar în cazul în care războiul se prelungește există posibilitatea ca România să se confrunte cu o criză de cereale, spune Mihai Voicu, președintele Asociației Berarii României și director general al Bergenbier, pentru Retail.ro.

Întrebat despre modul în care este afectată piața berii de conflictul de la granițe, Mihai Voicu precizează că Ucraina este una dintre țările din care industria de bere importă orzul, iar efectele sunt în lanț.

,,Deja am asistat la măriri de câteva procente și probabil vor urma și altele. Pentru îngrășăminte, așa cum știm, Azomureș a oprit producția de îngrășăminte, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Aceasta presupune că va trebui să importăm îngrășăminte din alte țări europene, la prețuri mult mai mari.

Nu este exclus ca, dacă războiul se prelungește, să ne confruntăm și cu o criză de cereale, în sensul în care rezervele din Rusia și Ucraina vor fi limitate și va trebui să ne îndreptăm spre alte piețe mari producătoare, precum Franţa, Marea Britanie, Danemarca. Oricum, și în prezent, cele mai multe importuri vin din aceste țări și într-o mai mică măsură din Ucraina'', mai spune Mihai Voicu.

Ce măsuri vor lua producătorii de bere

Fiecare producător și-a trasat strategia pentru 2022 și, în mod evident, fiecare urmărește contextul macroeconomic din 2022, mai spune Mihai Voicu.

,,Este greu de spus ce măsuri concrete sunt vizate, acest lucru depinde de planurile individuale ale producătorilor de bere, însă la nivelul Asociației Berarii României colaborăm strâns pentru a găsi cele mai bune soluții pentru o industrie cu tradiție pentru România. De asemenea, suntem în dialog permanent cu autoritățile și suntem industria care va continua să își extindă campaniile de promovare ale unui consum responsabil, cât și proiectele de dezvoltare durabilă'', mai spune președintele Asociației Berarii României.

Pandemia mondială de coronavirus, criza de energie electrică și gaze, de materii prime și de petrol, inflația, schimbările climatice care au ca efect temperaturi și fenomene extreme au dus la o creștere generalizată și alarmantă de costuri pentru materii prime și pentru utilități, care s-au răsfrânt și asupra costurilor operaționale, de logistică, transport și distribuție, atât la nivel global, cât și național, a mai spus Mihai Voicu pentru Retail.ro. Astfel, toate cauzele cumulate au generat scumpiri pe lanțul de aprovizionare în tot mai multe industrii.

,,În mod evident, contextul global al ultimilor doi ani a marcat o performanță negativă neobișnuită. Toate acestea, în efect de domino, au generat scumpiri pe tot lanţul de aprovizionare în mai toate industrii. Dacă mai adăugăm și războiul din Ucraina sau devalorizarea monedei naționale în fața euro, avem tabloul complet al unui context economic și social dificil care va afecta consumatorii pe termen lung. Este greu să estimăm acum când și la ce nivel sau la ce produse vor fi creșteri de preț. Vedem deja fiecare dintre noi cum valoarea coșului zilnic crește aproape de la o zi la alta. Referitor la berari însă, deciziile privind politica de prețuri aparține fiecărui producător în parte și nu putem vorbi la nivel de asociație dacă, cât și când vor crește prețurile produselor'', a mai spus președintele Asociației Berarii României.

Citeste si:
Preț istoric: boabele de cacao, mai scumpe decât cuprul 
Preț istoric: boabele de cacao, mai scumpe decât cuprul 

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Mihai Voicu, președinte Berarii României: Nu este exclus ca, dacă războiul se prelungește, să ne confruntăm și cu o criză de cereale