Lectură de 3 minute

25 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Grâul a urcat la cel mai mare nivel din 2008, după atacul Rusiei asupra Ucrainei

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Contractele futures ale grâului din SUA au atins cel mai mare nivel din ultimii 14 ani, porumbul s-a situat în apropierea unui vârf de opt luni, iar soia a revenit vineri, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a stârnit temerile privind întreruperile aprovizionării cu cereale din regiunea cheie a Mării Negre, transmite Reuters. Contractele futures la bursa din Chicago au crescut cu până la 2,8%, până la 9,6075 dolari pe bushel, înainte de a se relaxa.

Limitele zilnice de preț pentru contractele futures pe grâu ale Chicago Board of Trade (CBOT) au fost extinse pentru sesiunea de vineri. Câștigurile au fost plafonate joi,2 4 februarie, când prețurile au crescut cu maximul permis de bursă.

Cel mai activ contract de grâu CBOT din mai a crescut cu 1,6%, la 9,50 dolari per bushel, după ce a atins un vârf de 9,60-3/4 dolari la începutul sesiunii, cel mai mare din iunie 2008. Porumbul CBOT a crescut cu 1,3%, până la 6,99 USD per bushel, în timp ce boabele de soia au crescut cu 0,9%, până la 16,69 USD per bushel. Soia a atins cel mai mare din septembrie 2012 joi. Astfel, . porumbul și soia au crescut și ele vineri, în timp ce uleiul de palmier a scăzut.

Armata ucraineană a suspendat transportul comercial în porturile sale, a declarat un consilier al șefei de cabinet al președintelui ucrainean, potrivit Reuters. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va rămâne la Kiev în timp ce trupele sale se luptau cu invadatorii ruși care înaintează spre capitală, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial.

Efectele atacului Rusiei asupra Ucrainei

Tunisia, care se bazează pe Rusia și Ucraina pentru aproximativ jumătate din necesarul de cereale, și-a finalizat comenzile necesare de cumpărare de cereale înainte de începerea atacurilor din Ucraina, în timp ce Irakul a declarat că are suficiente rezerve strategice de grâu. Exporturile agricole braziliene își pot pierde avantajul competitiv din cauza deficitului de îngrășăminte și a creșterii prețurilor pentru materialul cheie, dacă invazia Rusiei în Ucraina declanșează sancțiuni occidentale asupra exporturilor rusești de îngrășăminte, potrivit analiștilor.

Secretarul american pentru Agricultură, Tom Vilsack, a declarat că speră că marile companii de aprovizionare cu îngrășăminte și agricultură afectate de invazia rusă a Ucrainei nu vor profita în mod nedrept de situație, pe fondul prețurilor deja ridicate la îngrășăminte și recolte. Comisia Europeană și-a redus prognoza privind producția utilă de grâu comun, sau grâu moale, pentru 2021/2022, la 129,8 milioane de tone, de la 130,5 milioane anterior.

Egiptul, adesea cel mai mare importator de grâu din lume, și-a anulat joi licitația internațională de cumpărare ca urmare a prezenței scăzute la vot din partea marilor exportatori. În plus, fermierii americani vor crește cantitatea de soia pe care o însămânță în această primăvară, reducând în același timp suprafața de porumb, a spus guvernul SUA.

Mai mult, prețurile petrolului au crescut cu aproape 2 dolari pe baril la începutul comerțului vineri, deoarece atacul Rusiei asupra Ucrainei a continuat să aprindă îngrijorările privind oferta globală.

Citeste si:
Exportul de mărfuri a crescut cu 20% în 2024. Ce produse exportă România și în ce țări
Exportul de mărfuri a crescut cu 20% în 2024. Ce produse exportă România și în ce țări

Escaladarea crizei din Ucraina a stârnit temeri că transporturile ar putea fi afectate atât în țară, cât și în Rusia, care sunt principalii furnizori de cereale. Orice restricții ar putea amenința o sursă vitală de aprovizionare într-un moment în care vremea nefavorabilă și cererea robustă au redus deja stocurile de recolte, mai scrie publicația menționată.

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au fost raportate explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. Autoritățile ucrainene au declarat legea marțială și au raportat peste 1.100 de morți și mai bine de 300 de răniți.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Grâul a urcat la cel mai mare nivel din 2008, după atacul Rusiei asupra Ucrainei