Lectură de 3 minute

08 Feb 2023 - Interviuri și Analize

Ce trebuie să conțină un kit de cutremur și de unde îl putem comanda 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

România este unul dintre statele europene cele mai expuse la cutremur. Cu toate acestea, doar 28% dintre români deţin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată o cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES. Iată ce trebuie să conțină un kit de cutremur și de unde îl putem comanda. 

Sursa foto: IGSU

Ce trebuie să conțină un kit de cutremur

Dacă trebuie să vă părăsiți locuința după un cutremur, recomandarea specialiștilor este de a vă pregăti din timp un kit de cutremur. Acesta ar trebui să conțină articolele necesare și utile pentru cel puțin trei zile, după cum urmează:

 • apă (minimum 4 litri);
 • alimente ușoare și neperisabile: biscuiți, batoane energizante etc;
 • trusă de prim ajutor (după caz, medicamente pentru boli cronice: diabet, hipertensiune arterială etc.);
 • pătură;
 • aparat radio cu baterii;
 • lanternă;
 • baterii de rezervă;
 • fluier;
 • articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igenică;
 • agendă cu numere de telefon importante;
 • documente.

De unde putem comanda un kit de cutremur

Există mai multe variante de unde putem procura un kit de cutremur, asta dacă nu vă este la îndemână să cumpărați separat fiecare produs în parte și să vă creați singuri trusa pentru situații de urgență.

Printre primele opțiuni și, probabil, cel mai rapid mod de a procura acest kit, este de pe eMAG. În acest magazin online găsiți mai mulți furnizori, cu prețuri pornind de la 122 de lei.

Pe lângă magazinul online eMAG, kitul de cutremur mai poate fi achiziționat și de pe site-ul Subtoculușii.ro, de unde puteți comanda kit-ul gata făcut, în cutiuță sau în rucsac. Un kit complet pentru patru persoane poate costa până la 630,00 lei. Cel pentru o singură persoană costă 98,00 lei și conține elemente de bază pentru 3 zile, iar componentele sunt în conformitate cu recomandările IGSU si Crucea Rosie.

De asemenea, pe Kit-cutremur.ro, puteți găsi o varietate de produse de dimensiuni mai mici care nu includ alimente și apa, ci doar trusa de prim-ajutor și alte câteva obiecte utile și necesare în caz de cutremur. Prețurile pot varia între 300 și 600 de lei, fără taxe de curierat.

Potrivit Inspectoratului Pentru Situații De Urgență, este recomandat să avem o conduită preventivă și să adoptăm, din timp, anumite măsuri în scopul diminuării consecințelor unui potențial cutremur, precum:

 • nu se vor efectua modificări constructive fără avizul de specialitate (extinderi sau reduceri ale unor spații). Aceste lucrări pot afecta structura de rezistență a clădirii.
 • nu se vor monta obiecte grele (antene, instalații de ventilație sau climatizare) pe elemente structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează rezistența construcției.
 • nu se vor amplasa obiecte grele pe piesele de mobilier, la înălțime.

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit pe 6 februarie 2023 regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara. Bilanţul cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit cifra de 9.500 de decese, însă amploarea dezastrului în regiunea de frontieră dintre cele două ţări este încă neclară. În acest context, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat șapte zile de doliu național.

Citeste si:
 Ce poți face cu hainele și încălțămintea uzate? Listă cu centrele de colectare din București 
 Ce poți face cu hainele și încălțămintea uzate? Listă cu centrele de colectare din București 

Cutremurul din 4 martie 1977 a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti). Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi. Seismul a avut loc la ora 21:21, într-o zi de vineri, și a avut durata de 56 de secunde.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ce trebuie să conțină un kit de cutremur și de unde îl putem comanda