Lectură de 7 minute

15 Jul 2021 - Video

Mădălina Stănescu, Optimized: Văd un mare potențial în Tik Tok pentru campaniile de digital marketing, în special pentru brandurile care se adresează unui public mai tânăr

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Pandemia a generat o creștere a bugetelor de marketing digital pentru multe businessuri care au fost nevoite să compenseze închiderea magazinelor fizice. Pornind de la zicala românească „nu pune toate ouăle în același coș”, Mădălina Stănescu, fondatoarea agenției de marketing Optimized, a povestit, într-un interviu pentru Retail.ro, despre strategia deșteaptă adaptată fiecărei companii, trendurile din industrie și impactul update-ului sistemului de operare al Apple asupra campaniilor de pe Facebook.

Anul 2020 a adus schimbări pentru toți actorii economici, inclusiv pentru cei din online, care au vegheat la transferul operațiunilor în era digitală și și-au îndrumat clienții către noi verticale de business.

„Anul 2020 a fost un an atipic, ne-am confruntat cu niște situații cu care nu ne-am mai confruntat niciodată, iar acel lockdown din pandemie a determinat companiile din offline să mute activitatea în online. Pentru cei care aveau componenta online, a fost o presiune, dar cea mai mare presiune a fost pentru cei care nu aveau prezența online și care au trebuit să facă această trecere rapid, dacă au avut verticale de business. Asta a însemnat că pe lângă toată partea de operațiuni, și marketingul, și comunicarea s-au mutat exclusiv în zona online și atunci, pe agențiile de marketing a fost o presiune și a fost o solicitare destul de mare. La noi așa s-a văzut, și din partea clienților existenți - noi lucrăm, în general, cu magazine online - cererea în piață a crescut foarte mult și a trebuit să fim non-stop acolo ca să răspundem la nevoile pieței”, a explicat Mădălina Stănescu, fondatoarea agenției de marketing Optimized.

Între timp, activitatea din online s-a mai domolit, iar migrația către offline își face simțită prezența. În ciuda acestui fapt, online-ul va crește și anul acesta, pe fondul costurilor mai reduse și al accesului la un public mai larg.

„După cum arată și studiile, online-ul nu va depăși niciodată offline-ul în partea de retail, dar va fi o componentă importantă și în următorii trei-cinci ani, businessurile care vor avea succes vor oferi această experiență blended utilizatorului: online și offline”, declară Stănescu.

Unde au crescut bugetele de marketing

Bugetele de marketing au variat în funcție de verticala unei anumite companii. Au crescut sumele alocate în industria de fashion și în cea de home&deco, pentru că a fost necesară compensarea închiderilor de magazine fizice.

„Dacă ne-am uitat pe IT&C, nu pot să spun că creșterea în piață a fost foarte mare, am văzut creșteri de 200-300% pe căutări precum laptop sau componente pentru birou, deoarece ne-am mutat biroul acasă. Bugetele nu au crescut foarte mult aici, pentru că era cererea în piață, însă, am văzut creșteri de bugete pe fashion, unde a trebuit să compensăm închiderile de magazine fizice și atunci am văzut creșteri de 200-250% ale bugetelor în partea de fashion. De asemenea, am mai văzut creșteri în zona de home&deco, deoarece oamenii au început să renoveze acasă, să își schimbe mobila și pe partea de alimente, de mâncare și de jucării”, a explicat fondatorea Optimized.

Citeste si:
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România

Cât investesc companiile în marketingul digital

În general, cam 5-10% din totalul cifrei de afaceri a unei companii se duce în partea de marketing. În cazul unui business care este exclusiv online, bugetul de 10% alocat marketingului se împarte în Google, social media (Facebook, Instagram, YouTube) și alte canale, precum e-mail marketing. În prezent, Google este principalul motor de căutare, în timp ce YouTube are peste 11 milioane de utilizatori, iar Facebook este folosit de 12 milioane de utilizatori.

„Companiile când vin să lucreze cu noi nu își doresc un anumit canal de promovare, ci își doresc să crească vânzările și să crească numărul de clienți. Atunci, noi suntem cei care propunem mixul de canale eficient pentru ei, în funcție de produsele lor și de publicul lor țintă, pentru că nu o să propunem niciodată Snapchat, unde știm că este o audiență mai tânără, unui client care nu se adresează acestei audiențe. O strategie deșteaptă de marketing poate să integreze majoritatea canalelor, pentru că fiecare are punctele sale forte.

Văd un mare potențial în Tik Tok, deja a depășit Instagram ca număr de utilizatori, avem 5,5 milioane de utilizatori de Tik Tok. De curând este permisă și reclama în Tik Tok, doar brandurile mari pot desfășura acolo proiecte. Este un mare potențial, în special pentru brandurile care se adresează unui public mai tânăr. Personal, văzând din istoricul celorlalte platforme care au dat drumul progresiv la promovare, aș zice că într-un an am putea să discutăm de campanii făcute pentru branduri de talie medie”, a mai explicat Stănescu.

Update-ul Apple și impactul asupra campaniilor

Apple a lansat un nou telefon mobil anul acesta și a realizat un update la sistemul de operare, numit iOS 14, motivând că protejează securitatea și intimitatea utilizatorilor săi. Această schimbare afectează, însă, reclamele pe Facebook Ads.

„Acest update de la Apple a afectat foarte multe campaniile și Facebook. Platforma Facebook Ads, în care desfășurăm campaniile pentru Facebook și Instagram, nu mai raportează toate conversiile. Pixelul pe care noi îl folosim - codul acela de tracking care se instalează pe site și care ajută sistemul de bidding de la Facebook - ca să ajungem la un public interesat, care să aibă potențial de achiziție, nu mai dă un randament foarte bun, atunci am fost nevoiți să mutăm bugetele în alte platforme, pentru că au scăzut vânzările și brandurile au fost afectate de acest lucru. De aceea, noi când realizăm strategia, integrăm mai multe canale, nu punem toate ouăle în același coș, deoarece nu e sănătos.

Într-adevăr, marketingul este afectat și va fi afectat dacă, progresiv, aceste măsuri vor fi luate și de alte platforme. Ne bazăm foarte mult și pe acest public de tip remarketing, oamenii care ne-au vizitat site-ul și pe care am vrea să îi întoarcem sau oamenii pe care îi vizăm din alte platforme. Dacă nu mai avem acest istoric, pierdem o mare parte din publicul care are potențial să cumpere de la noi. Dacă ne uităm pe statistică, ne costă pe șapte ori mai puțin să convingem un client existent să cumpere de la noi decât pe un client nou. Deci, o să fie un impact destul de mare, dar numai pe zona de tracking”, explică fondatoarea Optimized.

Trenduri în digital marketing

În marketing digital, printre trendurile care capătă teren se numără, în continuare, cel al conținutului video, al chatbot-urilor pentru comunicarea rapidă și al autenticității.

„Vedem creșterea conținutului video și a formatelor video, chiar și de publicitate. Vedem cum toate platformele, chiar și Facebook, LinkedIn, propulsează partea de video, pentru că este mai ușor de digerat. Vedem chiar și din datele pe România ale Youtube: numărul de utilizatori și numărul de ore cresc de la an la an.

Un alt trend este partea de chatbot, de comunicare mai rapidă, mai eficientă, atunci când intrăm pe o pagină de Facebook sau când intrăm pe un site, ni se deschide o fereastră, comunicăm rapid.

De asemenea, în partea de digital marketing, un alt trend pe care l-am remarcat este o autenticitate din ce în ce mai mare. Când spun autenticitate, mă refer că am învățat anul trecut să fim mult mai în context cu campaniile pe care le desfășurăm, și mult mai conectați cu ceea ce au nevoie clienții noștri și utilizatorii”, precizează Mădălina Stănescu.

Optimized are aproape 20 de clienți în portofoliu, în prezent, din diferite industrii: IT&C, fashion, food, home&deco, servicii medicale. Compania și-a dublat portofoliul și echipa față de 2020. Acum are patru oameni în echipă și colaboratori și până la finalul anului va avea șase persoane în echipă. Compania a ajuns la o cifră de afaceri de 160.000 de euro, în 2020 și anul acesta va crește cu 50%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Mădălina Stănescu, Optimized: Văd un mare potențial în Tik Tok pentru campaniile de digital marketing, în special pentru brandurile care se adresează unui public mai tânăr