Lectură de 2 minute

13 Apr 2022 - Video

Damien Thiery, Ateliere Fără Frontiere: Colectăm anual între 200 și 300 de tone de electronice. Reciclarea nu mai este suficientă, recondiționarea este mult mai importantă

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ateliere Fără Frontiere, o întreprindere socială de inserție, care introduce pe piața muncii persoane defavorizate, colectează anual între 200 și 300 de tone de echipamente electrice și electronice. Din cantitatea totală, circa o treime este recondiționată și donată în special școlilor din mediul rural.

Ateliere Fără Frontiere colectează echipamente electrice și electronice, de la desktop-uri funcționale la frigidere vechi de peste 15 ani care trebuie trimise direct către reciclatori. Anual, echipa colectează cu cele două mașini între 200 și 300 de tone de articole IT&C, o treime fiind recondiționată și două treimi trimisă mai departe către reciclatori.

„Cu cât colectăm mai multe electronice, cu atât generăm mai multe locuri de muncă care nu necesită un nivel de calificare foarte ridicat și aceste firme care gestionează deșeurile electrice pot fi întreprinderi sociale de inserție. Noi suntem un colector autorizat de deșeuri electrice și electronice. Suntem specializați în laptopuri, în desktop-uri, în echipamente IT&C, în general. Colectăm mai mult de la firme, de peste tot din țară, dar și de la persoane individuale care ne aduc deșeuri electrice, dar și de la autorități.

Suntem singura întreprindere autorizată de Ministerul Mediului pentru a recondiționa, adică luăm un aparat care poate nu mai e funcțional, îl reparăm, în punem în condiția inițială și apoi îl folosim în continuare. Noi ne concentrăm să le reparăm și să le donăm către școli din mediul rural sau școli defavorizate, care poate nu au niciun calculator, instalăm laboratoare informatice pentru aceste școli. Am echipat mai mult de 10% din școlile din România cu material reutilizat și recondiționat de angajații noștri în întreprinderea socio-profesională. Anul acesta ne propunem să donăm 4.000 de calculatoare recondiționate către mai mult de 100 de structuri de învățământ în România”, a explicat Damien Thiery, managing director Ateliere Fără Frontiere, în cadrul conferinței „Economie circulară în retailul local”.

Ateliere Fără Frontiere are o echipă de 16 angajați, persoane defavorizate, care colectează, depozitează și recondiționează produsele într-o hală de 1.000 de metri pătrați.

„Reciclarea nu mai este suficientă. În ziua de azi, recondiționare este mult mai importantă și mai necesară. (...) Dorim să colectăm 100% din IT&C ca să dăm a nouă șanse echipamentelor și avem capacitatea de a gestiona mult mai mult. Capacitatea noastră de colectare nu este limitată. Dacă vom colecta de două ori mai mult, vom dimensiona echipa ca să putem gestiona 400 sau 500 de tone”, a explicat Thiery.

Conferința „Economie circulară în retailul local” s-a desfășurat în parteneriat cu Lidl România. Sponsori au fost: Tomra, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate.

Citeste si:
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO
O inițiativă pentru un mediu mai curat – SARANTIS GO
Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Damien Thiery, Ateliere Fără Frontiere: Colectăm anual între 200 și 300 de tone de electronice. Reciclarea nu mai este suficientă, recondiționarea este mult mai importantă