Lectură de 3 minute

29 Sep 2023 - Știri și Noutăți

Ziua Internațională a Cafelei pe 1 octombrie: cine a băut prima dată o ceașcă de cafea

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Timp de 40 de ani, cafeaua a fost sărbătorită drept una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind celebrată pentru prima dată în Japonia, în 1983. Pe lângă consumul tradițional de cafea, secolul XXI a venit cu apariția unui număr tot mai mare de moduri noi de a savura această băutură populară și cu tineri care așteaptă ceva complet diferit de la o cafea, spre deosebire de părinții sau bunicii lor.
 

Sursa foto: Pixabay.com

Am adunat câteva informații despre cafea și iată ce ar trebui să știm:

  • Nu se știe exact cine a băut prima cafea din lume. Legenda spune că ar fi fost un cioban, care a observat un comportament diferit, mai animat, la caprele sale, după ce mâncau boabele unui anumit arbust. Acesta a cules câteva fructe, le-a pus în apă clocotită și a băut infuzia, deci prima cafea. Din perspectiva modului de preparare, procedura este aceeași până în prezent, deși au apărut ușoare variații.
  • Cultura cafelei își are originea în Orientul Mijlociu, care avea numeroase cafenele în Turcia, Persia, Siria și Arabia secolului al XV-lea. Cafeaua a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, însă mulți europeni au respins-o inițial, susținând că nu pot bea băuturile altor religii, fiind creștini. Papa Clement al VIII-lea a fost cel care a gustat primul o ceașcă de cafea și a aprobat consumul acesteia, contribuind la răspândirea băuturii în toată Europa și America.
  • În prezent, cafeaua este cultivată în peste 70 de țări tropicale, fiind cel de-al doilea cel mai exportat produs din lume, după petrol. Interesant este că nu marile țări producătoare de cafea sunt și cele mai mari consumatoare, ci europenii, care consumă 1/3 din producția mondială de cafea.
  • În pofida inflației și a incertitudinii economice actuale, majoritatea consumatorilor nu au renunțat la cafea, deci cantitatea consumată nu a scăzut, însă s-a schimbat modul de consum.
  • Persoanele în vârstă preferă să bea băutura preferată acasă, în timp ce tinerii sunt mai predispuși să-și savureze cafeau în compania cuiva sau în mișcare, optând pentru produsele gata de băut. Drept dovadă, cei mai mulți dintre tineri nu au un aparat de cafea în propriile case.
  • Produsele preambalate, care pot fi consumate din mers, devin din ce în ce mai frecvente. Consumatorii actuali caută să cumpere produse sustenabile, așa că mulți dintre ei preferă cafeaua la cutie (doză), deoarece acest material de ambalare este 100% reciclabil, la infinit.
  • Acești iubitori de cafea caută, totodată, varietate și arome deosebite. Iar aici, produsele gata preparate oferă cea mai mare varietate, împreună cu o calitate constantă. În prezent, există băuturi latte cu aromă de caramel sărat, alune de pădure, ciocolată și chiar rom cu nucă.

În România, piața de cafea out of home este o industrie care se ridică la 600 de milioane de euro, o treime din această sumă fiind generată în București, acolo unde prețul mediu al unei cafele ajunge la 10.5 lei, arată un studiu Hospitality Culture Institute.

În București, prețul mediu plătit pentru o ceașcă de cafea se ridică la 10.5 lei. În celelalte orașe analizate, prețul mediu este de 9.4 lei.

Doar 49% dintre respondenții din București cunosc termenul „cafea de specialitate”, în celelalte orașe analizate media fiind de 47%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ziua Internațională a Cafelei pe 1 octombrie: cine a băut prima dată o ceașcă de cafea