Lectură de 4 minute

04 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Zile libere legale în 2022: câte vor fi în timpul săptămânii și câte în weekend

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Românii vor avea 15 zile libere în 2022 de sărbătorile legale și naționale, potrivit Codului Muncii. Astfel, șase dintre zilele libere sunt în weekend și nouă sunt acordate în timpul săptămânii. Zilele libere sunt acordate de către angajator. 

Zilele libere în 2022:

  • 1 și 2 ianuarie 2022 - weekend
  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - luni
  • 22 aprilie - Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui
  • 24 și 25 aprilie - prima și a doua zi de Paști - duminică și luni
  • 1 mai - Ziua Muncii - duminică
  • 1 iunie - Ziua Copilului - miercuri
  • 12 și 13 iunie - prima și a doua zi de Rusalii - duminică și luni
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului - luni
  • 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei - miercuri
  • 1 decembrie - Ziua Națională - joi
  • 25 și 26 decembrie - prima și a doua zi de Crăciun - duminică și luni

Paște 2022

De Paște românii vor avea patru zile libere, două dintre acestea fiind în timpul săptămânii. În plus, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, românii vor avea un weekend legat cu ziua de luni. Ca în fiecare an, Paștele și Rusaliile au câte două zile libere, prima fiind duminică, iar a doua va fi luni. Tot duminică va fi și Ziua Muncii, 1 mai, în timp ce Ziua Copilului va fi într-o zi de miercuri, iar Ziua Națională, 1 decembrie, pică într-o zi de joi.

Zile libere 2022

Românii vor avea trei weekenduri prelungite. Astfel, românii au liber în 2022 pe 22, 23 (sâmbătă și duminică) și 24 ianuarie, luni. Și Crăciunul va oferi românilor anul acesta mai multe zile libere, având în vedere că prima zi de Crăciun este duminică, iar a doua este într-o zi de luni.

,,Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie'', se arată în Codul Muncii.

Calendar 2022 zile libere

În plus, cei care aparțin unor culte religioase legale primesc două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective, altele decât creștine.

,,Salariații care au benefciiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succedă zielelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate'', se mai arată în Codul Muncii.

Citeste si:
Încă e mai e timp! Târg de cozonaci la Carrefour: ce producători și prețuri găsim
Încă e mai e timp! Târg de cozonaci la Carrefour: ce producători și prețuri găsim

Zile libere 2022 invatamant

Structura anului școlar 2021-2022 a fost publicată, iar elevii au beneficiat de o parte din zilele libere. Însă, preșcolarii și școlarii mai au câteva zile libere și în 2022, până la terminarea primului semestru, dar și în semestrul II.

În semestrul I elevii au avut zile libere de sărbătorile legale stabilite, dar și ca urmare a situației sanitare și a reglementărilor în vigoare. Astfel, între 23 octombrie și 7 noiembrie 2021, elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal au avut o vacanță impusă de situația epidemiologică, urmată ulterior de vacanța de iarnă.

Elevii din învățământul preșcolar și primar au vacanța de iarnă în intervalul 24 decembrie 2021 - 10 ianuarie 2022, iar elevii din ciclul gimnazial, liceal, profesional și postliceal au vacanță în intervalul 24 decembrie 2021 - 2 ianuarie 2022, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației.

În semestrul al II-lea, toți elevii, cu excepția celor din anii terminali, au vacanța de primăvară și zile libere în intervalul 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022, iar vacanța de vară este în perioada 11 iunie 2022- septembrie 2022, atunci când va fi stabilit calendarul pentru 2023. În 2022, elevii mai au liber de sărbătorile legale menționate, printre care și vacanța de Crăciun.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Zile libere legale în 2022: câte vor fi în timpul săptămânii și câte în weekend