Lectură de un minut

21 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Vânzările de șampanie se prăbușesc după doi ani cu cifre record

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Vânzările și exporturile de șampanie sunt așteptate să scadă în acest an, presate de inflație și de revenirea la un ritm mai normal după vânzările record din ultimii doi ani, ca urmare a ridicării restricțiilor legate de pandemie, potrivit producătorilor.

Sursa foto: Unsplash

Vânzările ar urma să ajungă la aproximativ 314 milioane de sticle în 2023, a precizat într-o declarație grupul industrial francez Comite Champagne (Comitetul pentru șampanie). Această cifră se compară cu 326 de milioane vândute în 2022, notează ESM.

Livrările din prima jumătate a anului

În prima jumătate a anului, livrările au reprezentat 125,8 milioane de sticle, în scădere cu 4,7% față de aceeași perioadă din 2022. Exporturile s-au situat la 77,7 milioane de sticle, în scădere cu 3,7%, în timp ce Franța a înregistrat o scădere de 6,3%, cu 48,1 milioane de sticle.

Producătorii de șampanie se așteaptă ca vânzările să rămână în jurul aceluiași nivel în următorii trei ani, la o medie de 315 milioane de sticle.

Recolta este pe drumul cel bun

Recolta din 2023 a fost pe o traiectorie bună, cu puține daune cauzate de îngheț și grindină, mucegai conținut și ciorchini bine formați, dar reîncărcarea apei din sol ar putea fi o sursă de îngrijorare.

Recoltarea ar urma să înceapă în primele 10 zile din septembrie.

Comitetul Champagne a stabilit un randament maxim de struguri care pot fi recoltați pe cele 33.700 de hectare (83.275 de acri) dedicate producției de struguri pentru vinul de șampanie la 11.400 kg la hectar, în scădere de la 12.000 kg/ha în 2022. De asemenea, plafonul de producție este menit să limiteze volumul de șampanie pus pe piață.

Citeste si:
Sondaj: Cheltuielile de logistică și transport rămân cele mai mari provocări pentru magazinele online românești care vând produse în străinătate
Sondaj: Cheltuielile de logistică și transport rămân cele mai mari provocări pentru magazinele online românești care vând produse în străinătate
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Vânzările de șampanie se prăbușesc după doi ani cu cifre record