Lectură de 2 minute

27 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Uniunea Europeană a aprobat legea care impune prelungirea duratei de viață a telefoanelor mobile 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Parlamentul European a votat în favoarea permiterii utilizatorilor de a prelungi durata de viață a dispozitivului lor prin acces facil la baterie.

Sursa foto: Pixabay

O nouă lege europeană va încuraja utilizatorii să își înlocuiască bateriile telefoanelor mobile datorită accesului rapid și înlocuirii ușoare. Parlamentul European a votat în totalitate interzicerea utilizării adezivilor pentru a obliga companiile să proiecteze dispozitive care să permită utilizatorilor să înlocuiască bateriile în câteva secunde.

Justificarea producătorilor pentru sigilarea completă a telefoanelor s-a bazat pe specificațiile lor privind rezistența la apă. Parlamentul European ar vrea să forțeze această acțiune printr-un nou regulament care promite să simplifice schimbarea bateriilor, notează elespanol.es.

Această măsură face parte dintr-o strategie mai amplă de a face acest element al dispozitivelor mobile mai prietenos cu mediul, așa-numitul "ecofriendly", facilitând în același timp utilizatorilor prelungirea duratei de viață a dispozitivelor lor, care primesc din ce în ce mai des actualizări majore ale Android și patch-uri de securitate pentru a remedia diverse vulnerabilități de care un smartphone poate suferi în timp.

Care sunt noile norme ale UE?

Conform legislației, consumatorii trebuie să poată "scoate și înlocui cu ușurință" bateriile portabile utilizate în dispozitive precum smartphone-uri, tablete și aparate foto, potrivit Euronews.com.

Acest lucru va necesita o reproiectare semnificativă. Normele privind înlocuirea smartphone-urilor fac parte dintr-un sistem mai amplu de norme.

Toate bateriile pentru vehicule electrice și bateriile industriale reîncărcabile de peste 2 kWh vor trebui să aibă o declarație obligatorie privind amprenta de carbon, o etichetă și un pașaport digital.

De asemenea, parlamentul a adoptat noi obiective pentru colectarea deșeurilor și recuperarea materialelor din bateriile vechi.

Citeste si:
Aportul nutrițional al alimentelor va fi etichetat diferit la nivelul Uniunii Europene 
Aportul nutrițional al alimentelor va fi etichetat diferit la nivelul Uniunii Europene 

Până în 2031, 61% din deșeuri trebuie să fie colectate și 95% din materiale trebuie recuperate din bateriile portabile vechi.

Aceste norme vor intra în vigoare în 2027.

Ce este uzura planificată și de ce reprezintă o problemă?

Telefoanele mobile sunt depozitate la groapa de gunoi, antrenând substanțe chimice toxice în apele subterane și contaminând solul.

Descompunerea acestora durează ani de zile. Mai rău, aceste telefoane moarte reprezintă o risipă teribilă de metale prețioase precum cobaltul și litiul.

Aceste metale trebuie să fie extrase - adesea cu consecințe extrem de distructive pentru comunitățile și ecosistemele locale. Pe măsură ce tranziția către energia regenerabilă crește cererea de baterii, reducerea presiunii inutile asupra stocurilor existente este un imperativ moral și economic.

Din păcate, multe telefoane sunt fabricate pentru a nu funcționa mult timp. Producătorii limitează în mod deliberat durata de viață a dispozitivelor pe care le comercializează pentru a forța consumatorii să cumpere modele mai noi.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Uniunea Europeană a aprobat legea care impune prelungirea duratei de viață a telefoanelor mobile