Lectură de 5 minute

13 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Un broker de asigurări lansează Product recall, polița care acoperă pierderile provocate de retragerea de la vânzare a unor produse

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Leader Team Broker, jucător pe piața asigurărilor de nișă din România și din Europa, oferă producătorilor și comercianților asigurarea Product recall, o poliță care îi ajută să diminueze pierderile provocate de retragerea de la vânzare a bunurilor, precum și alte costuri generate de astfel de situații cu impact asupra reputației și imaginii publice. Polița, creată în colaborare cu cei mai mari asigurători din România și de pe piața LLOYD’S, acoperă daunele suferite de producători în cazul în care produsele lor nu îndeplinesc standardele de calitate impuse și trebuie retrase de pe piață din varii motive (erori de fabricație, alterare, contaminare accidentală sau pentru că prezintă riscuri de sănătate pentru consumatori). 

Sursa foto: Leader Team Broker

Industria auto, cea alimentară și cea farmaceutică sunt domeniile din care vine și cea mai mare cerere pentru asigurări de Product recall, însă orice companie care are produse fizice în circulație, indiferent de domeniul în care activează, ar trebui să ia în considerare acest tip de poliță, pentru a-și proteja activitatea, veniturile și reputația.

Asigurarea Product recall se adresează, practic, tuturor firmelor care produc și comercializează produse, fie că vorbim despre industria alimentară, producția de mobilă, de îmbrăcăminte, industria IT sau cea de mașini. Acoperirea oferită de această poliță poate varia în funcție de nevoile și riscurile specifice ale unei industrii sau ale unei companii și poate include o serie variată de costuri generate de retragerea produsului de pe piață. De aceea, este important să se verifice în mod clar clauzele și condițiile specifice ale poliței de asigurare pentru Product recall, deoarece acoperirea și limitările pot varia în funcție de furnizorul de asigurări și de polița încheiată.

Alexandra Elena Durbacă, CEO Leader Team Broker

Retragerea unui produs de pe piață se face fie atunci când producătorul descoperă că acesta nu îndeplinește standardele de calitate cerute, are defecte sau prezintă riscuri pentru consumatori, fie după ce a produs deja prejudicii consumatorilor și autoritățile cer scoaterea lui de la vânzare. În oricare dintre situații, o retragere de produs înseamnă pentru producător pierderi financiare semnificative, începând cu costurile de fabricație, prejudicii de imagine, dar și daune materiale pe care instanțele le pot decide în urma unor procese.

Asigurarea Product recall vine în sprijinul producătorilor care trec prin astfel de situații, aceasta fiind o formă specializată de asigurare, care oferă acoperire financiară în cazul în care o companie este nevoită să retragă un produs de pe piață.

”Fie că vorbim despre contaminarea cu diferite bacterii, în industria alimentară, fie că vorbim despre defecțiuni la sistemul de frâne sau la airbag în industria auto, fie de erori de fabricație la bateria telefoanelor care le fac să explodeze - ca să enumăr doar câteva din cele mai cunoscute exemple din ultimii ani -, rechemări de produse au loc aproape zilnic la nivel mondial, în toate industriile. Totodată, firmele producătoare suferă și o lovitură de imagine și se confruntă cu critici și procese din partea consumatorilor, mai ales dacă produsele respective au pus în pericol viața clienților. Și, de multe ori, o retragere de produs de pe piață poate aduce falimentul producătorului”, a declarat Răzvan Rusu, fondator Leader Team Broker.

Asigurarea Product recall poate fi încheiată într-o varietate de industrii, aceasta fiind o măsură de protecție utilizată de companii pentru a acoperi costurile asociate cu retragerea unui produs de pe piață din motive de siguranță sau conformitate. De exemplu, în industria alimentară, producătorii de alimente și băuturi pot solicita asigurări pentru product recall, având în vedere riscurile asociate cu contaminarea, etichetarea incorectă sau orice altă problemă care ar putea afecta siguranța consumatorilor.

Citeste si:
AQUILA finalizează preluarea Parmafood
AQUILA finalizează preluarea Parmafood

În industria de produse electronice, companiile care produc telefoane mobile, calculatoare, televizoare, electrocasnice sau dispozitive medicale pot solicita asigurări pentru product recall, deoarece defectele sau problemele tehnice pot avea consecințe grave pentru utilizatori. Industria farmaceutică și cea a jucăriilor sunt, de asemenea, domenii care se confruntă frecvent cu rechemări de produse de pe piață, iar o astfel de asigurare este mai mult decât necesară în astfel de situații.

Deși nu este o asigurare obligatorie, există domenii - cum ar fi industria auto - în care producătorul cere furnizorilor de componente să prezinte o asigurare pentru product recall. Producătorii de vehicule și de piese auto se asigură, în general, pentru rechemări, în special în cazul în care există probleme legate de siguranță, cum ar fi defecțiuni la anumite componente sau riscuri de incendiu.

O asigurare Product recall poate acoperi mai multe tipuri de daune, în funcție de clauzele specifice. În general, polița acoperă costurile de retragere a produsului, cum ar fi costurile de transport, depozitare temporară, distrugere sau recondiționare a produselor, costurile de comunicare și relații publice, daunele de imagine și de reputație, pierderile financiare directe (venituri sau profituri afectate de rechemarea produsului), precum și costurile de asistență juridică, inclusiv consultanță și apărare în cazul unor litigii sau reglementări legale.

La nivel mondial, cele mai costisitoare retrageri de produse de pe piață, care au produs pagube de miliarde de dolari producătorilor, s-au înregistrat în industria auto (mașini cu defecte de fabricație care au pus în pericol viața pasagerilor), în industria alimentară (produse infestate cu E.coli, Salmonela sau Listeria) și industria farmaceutică (medicamente neconforme cu regulamentele din domeniu).

Leader Team Broker de asigurare este o companie de brokeraj în asigurări cu prezenta la nivel european si cu peste 17 ani de experiență în managementul riscului și asigurări. Compania este recunoscută ca unul dintre cei mai inovatori jucatori de brokeraj in asigurări cu produse unice de răspundere, sanatate, cyber security, produse pentru industria IT, industria navală, aviație, energie, marketing si HR.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Un broker de asigurări lansează Product recall, polița care acoperă pierderile provocate de retragerea de la vânzare a unor produse