Lectură de un minut

07 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Ucraina restricționează exportul de cereale, ulei, carne de pui și ouă

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Guvernul ucrainean introduce restricţii la exportul mai multor produse agricole, după invazia rusească și va fi nevoie de o licenţă specială pentru a exporta grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pui şi ouă, potrivit European Supermarket Magazine.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a generat fluctuații pe burse, iar cotaţiile produselor agricole au atins noi recorduri, Rusia şi Ucraina fiind mari exportatoare de cereale și uleiuri.

Compania ucraineană de transport feroviar Ukrainian Railways a anunţat că este pregătită să exporte produse agricole pe calea ferată, după închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră din cauza invaziei ruseşti. Ukrainian Railways a spus că ar putea livra cereale la graniţele cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, de unde ar putea fi livrate spre porturile şi hub-urile logistice ale ţărilor europene.

Uleiul de palmier a devenit unul dintre cele mai costisitoare uleiuri dintre cele comestibile, deoarece cumpărătorii se grăbesc să găsească alte opțiuni pentru transporturile de ulei de floarea-soarelui din cea mai mare regiune exportatoare a Mării Negre, care a fost perturbată de invazia Rusiei în Ucraina.

Grâul se pregătește să ajungă la cel mai mare nivel zilnic din 2012 până în prezent, din cauza problemelor de aprovizionare. Contractele futures pe porumb din Chicago cresc cu 3,7%, iar prețurile la soia cresc cu 2,5%.

Sursa foto: Viktor Hesse, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ucraina restricționează exportul de cereale, ulei, carne de pui și ouă