Lectură de 2 minute

03 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Prețurile uleiului de palmier cresc pe măsură ce conflictul din Ucraina îngreunează aprovizionarea cu ulei de floarea-soarelui

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Uleiul de palmier a devenit unul dintre cele mai costisitoare uleiuri dintre cele comestibile, deoarece cumpărătorii se grăbesc să găsească alte opțiuni pentru transporturile de ulei de floarea-soarelui din cea mai mare regiune exportatoare a Mării Negre, care a fost perturbată de invazia Rusiei în Ucraina, scrie ESM Magazine.  

Avansul record al uleiului de palmier i-ar putea constrânge pe consumatorii asiatici și africani atenți la preț, care deja se confruntă cu creșterea costurilor combustibilului și alimentelor, și îi poate obliga să reducă consumul și să treacă la consumul de ulei de soia, spun dealerii, potrivit publicației citate.

Uleiul de palmier brut se găsește la aproximativ 1.925 dolari (1.730 de euro) pe tonă, preț la care se adaugă inclusiv costul, asigurarea și transportul, în India pentru transporturile programate în luna martie, în comparație cu 1.865 dolari (1.676 euro) pentru uleiul de soia brut. Uleiul de rapiță brut este vândut la aproximativ 1.900 de dolari, adică aproximativ 1.707 euro, în timp ce uleiul de floarea-soarelui nu se mai poate livra, ca urmare a închiderii porturilor din cauza crizei din Ucraina.

Prin Marea Neagră trece aproximativ 60% din producția mondială de ulei de floarea-soarelui și 76% din exporturi. Porturile din Ucraina vor rămâne închise până la încheierea invaziei. Mai mult, producția de soia din Argentina, Brazilia și Paraguay este de așteptat să scadă din cauza vremii secetoase. Cumpărătorii asiatici s-au bazat pe uleiul de palmier ca urmare a costurilor scăzute și a timpilor de livrare rapizi, dar acum ajung să plătească o primă de peste 50 de dolari pe tonă față de uleiul de soia și uleiul de floarea-soarelui, a spus un dealer din Kuala Lumpur, în Malaezia.

Cu toate acestea, prețurile mari ale uleiului de palmier sunt temporare și s-ar putea estompa în următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce cumpărătorii vor trece la ulei de soia pentru livrările din aprilie, a mai spus dealerul. Cea mai mare parte a cererii de ulei de palmier este satisfăcută de Malaezia, deoarece Indonezia a impus restricții asupra exporturilor, a spus un rafinător indian.

„Stocurile din Malaezia se epuizează rapid din cauza creșterii cererii. Este cel mai mare beneficiar al situației geopolitice actuale", a completat acesta.

Sursa foto: Unsplash

Citeste si:
Preț istoric: boabele de cacao, mai scumpe decât cuprul 
Preț istoric: boabele de cacao, mai scumpe decât cuprul 
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețurile uleiului de palmier cresc pe măsură ce conflictul din Ucraina îngreunează aprovizionarea cu ulei de floarea-soarelui