Lectură de 4 minute

15 Mai 2024 - Știri și Noutăți

STUDIU: Tinerii români au probleme financiare și nu reușesc să economisească bani

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Într-un prezent în care inteligența artificială promite o viață simplificată și accent pe  lucrurile care contează, tinerii români sunt din ce în ce mai afectați de constrângeri financiare și stresul responsabilităților, conform studiului Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Deși presiunea responsabilităților este o problemă zilnică pentru Generația Z, doar 7% din tineri apelează la sprijin specializat atunci când trec prin momente stresante, în timp ce 4% nu apelează la nimeni.

Obiectivele studiului sunt de a descoperi starea tinerilor din generația Z, comportamentul în online, comportamentul de consum, nevoile, preferințele ocupaționale, interesul pentru antreprenoriat, sustenabilitate, motivațiile în viața personală și cea profesională.

Muzica, forma principală de relaxare pentru Generația Z

Tinerii din Generația Z spun că se confruntă cu mai multe provocări legate de bani și responsabilități, în fiecare zi. În topul provocărilor se află constrângerile financiare și dificultatea de a economisi (52%), dar și stresul și presiunea responsabilităților (45%). Doar 4% dintre aceștia au declarat că nu se confruntă cu niciuna din provocările listate.

În ceea ce privește gestionarea stresului din viața de zi cu zi, Generația Z apelează în general la 3 metode. Conform studiului, atunci când se simt copleșiți de stres și presiunea provocărilor cotidiene, majoritatea tinerilor (51%) ascultă muzică pentru a se relaxa. De asemenea, o parte semnificativă (38%) preferă să discute cu un prieten sau o prietenă, iar alții (35%) aleg să discute cu un membru al familiei.

Activitățile relaxante precum cititul unei cărți, activitățile outdoor sau exercițiile de mindfulness și/sau yoga reprezintă modalități eficiente de reducere a stresului zilnic pentru aproximativ 15% din Generația Z.

1 din 2 tineri români este motivat de câștigurile financiare

50% dintre tineri au mărturisit că ceea ce îi motivează este să fie independenți financiar, dar nu cu orice cost, fiind totodată preocupați de propria sănătate (49%). În topul preocupărilor, se alătură la o diferență mică și împlinirea personală (41%), dar și succesul în carieră (31%).

Mai mult, cu cât cresc în vârstă și, cel mai probabil în experiență profesională, Gen Z prioritizează în mai mare măsură relațiile cu familia și prietenii (împlinirea personală), în detrimentul succesului în carieră.

Citeste si:
ANALIZĂ XTB: Sucul de portocale, încă un produs ce poate deveni aproape un lux din cauza scumpirilor în lanț
ANALIZĂ XTB: Sucul de portocale, încă un produs ce poate deveni aproape un lux din cauza scumpirilor în lanț

Sănătatea mentală și fizică, relațiile de familie și siguranța financiară sunt cele mai importante aspecte din viața de zi cu zi pentru tineri, indiferent de vârstă.

Totuși, în funcție de etapa vieții în care se află, pun mai mult accent pe diferite aspecte sociale, de distracție sau educație. Astfel, prietenii, viața socială, online sau față în față, momentele de relaxare și distracție sunt cele mai importante pentru cei mai tineri (16-18 ani). La 19-21 de ani, la început de carieră sau de studenție, tinerii încep să valorizeze educația, dar și experiențele de voluntariat.

În schimb, pentru cei de 22-24 de ani devine importantă relația cu persoana iubită.

Gen Z este o generație care pune accentul pe sănătate, relații și siguranță financiară. Studiul PulseZ 2023 arată că independența financiară este un obiectiv important pentru Gen Z, dar nu cu orice cost. Tinerii sunt preocupați de propria sănătate, fizică și mentală. De asemenea, se concentrează și pe relațiile cu familia și prietenii, iar cu cât cresc în vârstă, tinerii din generația Z încep să aprecieze și mai mult împlinirea personală. Mai conștientă de sine și de nevoile sale, Gen Z poate avea un impact pozitiv asupra societății, preocupată fiind de probleme precum sănătatea, mediul și echilibrul job-viață personală. Mai mult, sustenabilitatea este un aspect care nu mai poate fi neglijat de segmentul 16-24 de ani.

Geanina Ioan, CEO Chilli Ideas, unul dintre partenerii care au susținut studiul PulseZ încă de la început

MKOR este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  STUDIU: Tinerii români au probleme financiare și nu reușesc să economisească bani