Lectură de 2 minute

24 Jun 2022 - Știri și Noutăți

România, pe primul loc în topul producătorilor de nuci din UE

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

România conduce detașat în topul celor mai mari producători de nuci din UE, ocupând prima poziție cu o cantitate de 60.820 de tone, în 2021, potrivit datelor Eurostat. Pe locurile următoare se află Grecia - 43.360 tone, urmată de Franța - 42.260 tone, Spania – 20.020 tone și Italia – 14.660 tone. Producția românească ar putea, însă, crește semnificativ în următorii ani, când intră pe rod plantațiile realizate pe bani europeni. 

La nivel mondial, cel mai mare producător este China cu o producție de peste un milion de tone de nuci, ceea ce reprezintă mai mult de 50% din producția globală.

În România, în următorii ani vor intra pe rod suprafețe importante de livezi, înființate pe bani europeni, cultura nucului aflându-se în topul preferințelor la accesarea de foduri europene. De altfel, se numără și printre cele mai rentabile.

La nivelul anului 2019, suprafața cultivată cu nuci era de 50.000 hectare, în creștere cu 59% comparativ cu anul 2010, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Creșterea poate fi pusă pe seama cererii ridicate de nuci, precum și a măsurilor de sprijin pentru înființarea plantațiilor pomicole (Submăsura 4.1a din PNDR).

“Există un interes ridicat pentru speciile care au o valoare mare de valorificare, interesant este că speciiile de arbuști fructiferi și de nucifere, mai mult de jumătate din suprafața pe care așteptăm să fie înființată în următorii ani finanțată din fondurile europene, reprezintă arbuștii fructiferi, în special afinul, alunul și chiar nucul. Urmează cireșul și prunul, iar mărul este undeva la mijloc pe listă”, ne-a declarat Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești – Mărăcineni”, prezent la o conferință la USAMV București.

Interes în creștere

În următorii ani, ar urma să intre pe rod în România circa 20.000 hectare de plantații noi. Costurile pentru înființarea unui hectar de nuc depășesc 6.000 de euro la hectar în cazul nucilor forestieri, în timp ce la nucii fructiferi este vorba de o sumă ceva mai mică.

Cât despre amortizarea investiției, aceasta devine rentabilă undeva la 7-8 ani după intrarea pe rod, adică acel moment când producția este maxima. Profitul poate ajunge și la 10.000 euro/ha, dacă vorbim de o cultură înființată și îngrijită ca la carte, susțin specialiștii. Trebuie menționat faptul că la soiurile românești se obține o producție de circa 2 tone/ha, în timp ce în cazul celor străine sare și de 4,5 tone/ha.

Citeste si:
MOL lansează propriul blend de cafea. Cu ce amestec de arome vine noul produs
MOL lansează propriul blend de cafea. Cu ce amestec de arome vine noul produs
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România, pe primul loc în topul producătorilor de nuci din UE