Lectură de 4 minute

14 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Românii reciclează de cinci ori mai mult decât în urmă cu 14 ani: „Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani!”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

În 2019 s-au adunat din piață spre reciclare estimativ 100.000 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), comparativ cu 21.718 tone DEEE în anul 2008, conform raportului anual privind starea mediului în România, citat de Asociația RESPO DEEE. Deși volumul DEEE-urilor colectate a crescut de 5 ori, specialiștii spun că încă nu suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană.

În România, prima organizație de transfer de responsabilitate (OTR) în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a apărut în 2007.

„Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani! Este nevoie, practic, de un schimb de generații pentru ca procesul de colectare a DEEE-urilor să devină unul firesc în viața tuturor oamenilor. Ne raportăm concret la exemplul României. În 2019 s-au strâns de aproape 5 de ori mai multe DEEE-uri din piață decât în 2008. Eforturile colective de conștientizare a populației, derulate atât de fiecare OTR cât și de Ministerul Mediului, produc astfel efecte încurajatoare”, declară Cristian Pocol, președintele asociației RESPO DEEE.

În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajuns în anul 2019 la 35%. Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65%.

„Noi însă, în România, trebuie să ne dublam eforturile de educare, colectare și reciclare în următoarea perioadă. Desigur, pentru acest lucru este nevoie de infrastructură de reciclare, ceea ce nouă ne lipsește. Nu avem fabrici suficiente, plasate strategic și echilibrat pe întreg teritoriul țării”, declară Cristian Pocol.

17% din deșeuri au fost reciclate anul trecut la nivel global

În 2021, s-a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Dintre acestea doar 17% au fost reciclate la nivel mondial.

Potrivit studiului CSR Cone Communications/Ebiquity Global, 9 din 10 consumatori se așteaptă ca aceste companii să lucreze la fel de mult ca și consumatorii pentru a rezolva problemele care ne afectează mediul. Mai mult:

  • 63% dintre consumatori au cumpărat un produs asociat cu o cauză în ultimele 12 luni;
  • 90% dintre consumatori ar schimba brand-ul preferat cu unul asociat unei cauze sociale sau de mediu;
  • 84% dintre consumatorii globali spun că caută produse sustenabile și sunt de părere că disponibilitatea limitată a produselor sustenabile este bariera principală;
  • 71% dintre consumatorii globali sunt dispuși să plătească mai mult pentru un produs sustenabil din punct de vedere social sau ecologic.
  • 81% dintre consumatorii globali sunt dispuși să consume/cumpere mai puține produse pentru a conserva resursele naturale;
  • 61% dintre consumatorii globali sunt dispuși să împrumute sau împărtășească produse în loc să cumpere altele noi;
  • 80% dintre consumatorii globali sunt dispuși să cumpere un produs de la o marcă necunoscută dacă acesta își asumă angajamente social.

Campaniile prin intermediul rețelelor de socializare, tot mai eficiente

Rețelele de socializare au devenit una dintre cele mai la îndemână modalități de a face schimb de informații. Peste 60% dintre utilizatorii de telefoane mobile folosesc rețelele sociale ca o modalitate de a comunica cu companiile în ceea ce privește problemele de mediu. Aceiași consumatori împărtășesc adesea povești pozitive legate de mediu cu alții. Aproximativ 25% dintre utilizatorii rețelelor sociale folosesc aceste platforme pentru a crește gradul de conștientizare și cu privire la informațiile negative despre mediu.

Citeste si:
Două dintr-o lovitură: rețeaua locală Magazine DIANA se extinde cu două magazine
Două dintr-o lovitură: rețeaua locală Magazine DIANA se extinde cu două magazine

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew a constatat că aproximativ 63% dintre utilizatorii de Twitter și Facebook folosesc aceste platforme ca principală sursă de informare. Pentru a transmite corect mesajul, organizațiile de conștientizare a mediului trebuie să își înțeleagă publicul.

Pericolul deșeurilor DEEE-urile

Circa 75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor, potrivit RESPO DEEE. Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.

În 2019 valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de euro, conform asociației.

Conform celor mai recente studii, realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Sursa foto: RESPO DEEE

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Românii reciclează de cinci ori mai mult decât în urmă cu 14 ani: „Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani!”