Lectură de un minut

17 Jul 2023 - Știri și Noutăți

România, țara europeană care a înregistrat cele mai mai creșteri la exporturi în luna mai 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Exporturile de bunuri ale Uniunii Europene spre restul lumii s-au situat la 216,9 miliarde de euro în luna mai 2023, în scădere cu 1,9% comparativ cu luna mai a anului trecut, în condiţiile în care doar opt state membre au înregistrat o creştere a exporturilor în ritm anual, arată datele publicate vineri de Eurostat. 

 

Sursa foto: Pixabay

Conform acestor date, cele mai mari creşteri ale exporturilor extra-comunitare au fost înregistrate în România (7,9%), Danemarca (6,7%), Ungaria (5,3%) şi Franţa (4,8%). În majoritatea statelor membre (19 ţări), exporturile de bunuri s-au redus în luna mai 2023 comparativ cu luna mai a anului trecut, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Belgia (minus 16,6%), Cipru (minus 15,7%), Grecia (minus 15,5%) şi Estonia (minus 15,2%), potrivit Agerpres.

De asemenea, importurile de bunuri ale UE din restul lumii în luna mai 2023 s-au cifrat la 218,2 miliarde de euro, în scădere cu 15,6% comparativ cu luna mai 2022. Doar două state membre au înregistrat o creştere anuală a importurilor extra-comunitare: Slovenia (0,8%) şi România (0,7%), în timp ce în toate celelalte state membre importurile au înregistrat scăderi semnificative, în principal ca urmare a diminuării importurilor de produse energetice.

Cele mai importante scăderi ale importurilor au fost înregistrate în: Finlanda (minus 19,8%), Belgia (minus 16,5%), Malta (minus 16,3%) şi Cipru (minus 15,3%).

Per total, blocul comunitar a înregistrat în luna mai a acestui an un deficit al balanţei comerciale de 1,3 miliarde de euro de pe urma schimburilor comerciale cu restul lumii, comparativ cu un deficit de 37,4 miliarde de euro în luna mai a anului trecut.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  România, țara europeană care a înregistrat cele mai mai creșteri la exporturi în luna mai