Lectură de 2 minute

02 Apr 2024 - Știri și Noutăți

Retailul, domeniul cu cele mai multe locuri de muncă scoase în piață

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

75.000 de joburi noi au fost postate de la începutul anului È™i până acum, cu aproape 10% mai puÈ›in decât în aceeaÈ™i perioadă a anului trecut. Aproximativ o treime din numărul total de locuri de muncă au venit din partea angajatorilor din retail, în timp ce serviciile au fost al doilea cel mai activ angajator al primului trimestru, cu 10.000 de joburi postate. Call-center / BPO s-a plasat pe locul al treilea, urmat de turism, industria alimentară È™i construcÈ›ii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Turismul este un sector care a crescut vertiginos în clasament în ultima lună, de când au început recrutările pentru sezonul cald. Vedem aici nu doar mai multe joburi postate de angajatorii din România, ci È™i de cei din străinătate. Un indicator care a fost urmărit cu interes de toată lumea în primul trimestru a fost evoluÈ›ia numărului de joburi din construcÈ›ii È™i industria alimentară, după ce, la finalul anului trecut, au fost eliminate facilitățile pe care le aveau angajatorii din aceste sectoare. Existau, la acel moment, perspective de scădere a numărului de locuri de muncă noi, însă cifrele primelor trei luni ne arată că încă vorbim de două industrii care au volume mari de angajări. Împreună, au scos în piață peste 15.000 de locuri de muncă.

Bogdan Badea, CEO eJobs.ro

Cea mai redusă nevoie de personal a existat în domenii precum sport / beauty / spa, media, farma È™i asigurări.

Distribuția joburilor arată că doar 8,7% dintre acestea mai sunt remote, iar 4,2% sunt pentru străinătate. 87,1% sunt locuri de muncă pentru care angajatorii cer prezență la birou.

Capitala continuă să dețină cel mai mare bazin de oportunități pentru cei care vor să se angajeze, jumătate dintre joburile postate fiind pentru București și Ilfov. Clasamentul continuă cu Cluj (cu 13.000 de locuri de muncă), Iași (12.000), Timiș (9.000) și Brașov (8.500). Cel mai puțin au recrutat companiile din Neamț, Ialomița, Argeș și Brăila.

Cei mai activi candidaÈ›i au fost cei din categoria de vârstă 25-35, urmaÈ›i de 18-24 de ani È™i 36-45 de ani. Cel mai puÈ›in au aplicat candidaÈ›ii din segmentul 45+. Cu toate că angajatorii nu mai sunt la fel de dispuÈ™i ca în ultimii ani să aibă angajaÈ›i care să lucreze remote, candidaÈ›ii continuă să fie atraÈ™i de acest mod de lucru care le permite mai multă flexibilitate. Astfel 13,2% din numărul total de aplicări au mers către joburile remote. Nu acelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru locurile de muncă din străinătate, către care s-au dus mai puÈ›in de 2% din totalul aplicărilor.

Cei mai mulÈ›i dintre candidaÈ›i au căutat să se angajeze în retail, call-center / BPO È™i servicii. IT / telecom, banking È™i construcÈ›ii sunt următoarele trei domenii din topul preferinÈ›elor. De cealaltă parte, industria textilă, real estate, arte & entertainment È™i educaÈ›ie / training sunt zonele care au suscitat cel mai puÈ›in interesul celor aflaÈ›i în căutarea unui loc de muncă.

Citeste si:
Mici la micul dejun, prânz și cină de 1 mai: cât costă o porție de mici anul acesta
Mici la micul dejun, prânz și cină de 1 mai: cât costă o porție de mici anul acesta

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  Retailul, domeniul cu cele mai multe locuri de muncă scoase în piață