Lectură de 2 minute

19 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Retailerii europeni avertizează că nerezolvarea crizei din Marea roșie ar putea provoca noi scumpiri la haine și alimente 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

EuroCommerce, organismul european al industriei de comerț cu amănuntul, a solicitat instituțiilor Uniunii Europene și statelor membre să rezolve criza din Marea Roșie. Situația a perturbat comerțul, având un impact masiv asupra marilor retaileri europeni. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Companiile de transport maritim au redirecționat navele de containere în afara Mării Roșii pentru a evita atacurile militanților houthi, care s-au înmulțit de la începutul lunii decembrie, perturbând lanțurile de aprovizionare pentru firmele care se bazează pe Canalul Suez pentru a transporta produse din Asia în Europa.

Printre membrii EuroCommerce se numără giganții supermarketurilor Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl, M&S și Tesco, precum și retailerii de modă H&M, Inditex și Primark.

'Cu cât mai mult timp transportatorii sunt forțați să redirecționeze rutele, cu atât mai multe întreprinderi și, în cele din urmă, consumatorii vor avea de suferit din cauza costurilor suplimentare care se vor adăuga la costul deja ridicat al vieții în Europa', a afirmat EuroCommerce în scrisoare.

Ruta alternativă de transport maritim

Retailerii care se aprovizionează de la fabricile din China și Asia de Sud-Est s-au confruntat cu întârzieri și creșteri de costuri, deoarece ruta alternativă de transport maritim în jurul vârfului sudic al Africii durează cu 2-3 săptămâni mai mult, ceea ce duce la cheltuieli mai mari cu combustibilul și forța de muncă.

Această perturbare a generat temeri că inflația va dura mai mult timp pentru a se dezmorți în Europa, într-un moment în care consumatorii cu bani puțini așteptau cu nerăbdare ca prețurile la alimente și haine să înceapă să scadă, scrie ESM.

Grupul a precizat că sprijină inițiativele UE care vizează protejarea navelor comerciale și a navigatorilor împotriva atacurilor. UE urmează să lanseze luna aceasta o misiune navală comună în Marea Roșie.

Citeste si:
Carrefour a deschis cel de-al 57-lea hipermarket din țară
Carrefour a deschis cel de-al 57-lea hipermarket din țară
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Retailerii europeni avertizează că nerezolvarea crizei din Marea roșie ar putea provoca noi scumpiri la haine și alimente