Lectură de un minut

19 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Comisia Europeană a încheiat două investigații în care erau implicate marile lanțuri de supermarketuri europene

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Comisia Europeană (CE) a închis două investigații privind alianțele de distribuție AgeCore și Coopernic, fără a găsi dovezi ale unor efecte anticoncurențiale rezultate din negocierile comune. Ambele rapoarte confirmă, de asemenea, că menținerea capacității comercianților de a reduce prețurile pentru consumatori este un obiectiv-cheie al politicii în domeniul concurenței.

 

Sursa foto: Unsplash

Concret, AgeCore este o entitate care a fost formată de distribuitori din diferite țări, cum ar fi Eroski (Spania, Edeka (Germania), Intermarché (Franța), Colruyt (Belgia), Conad (Italia) și Coop (Elveția). În cazul grupului Coopernic, unii dintre membrii săi erau Ahold Delhaize (Țările de Jos/Belgia), E.Leclerc (Franța), Coop (Italia) și Rewe (Germania), notează Inforetail.es

"Alianțele joacă un rol esențial pentru a permite comercianților cu amănuntul și angrosiștilor să se aprovizioneze cu produse în cadrul pieței unice, în beneficiul consumatorilor", a declarat directorul general al EuroCommerce, Christel Delberghe, care a salutat rezultatele acestor două investigații.

De asemenea, rolul pozitiv al alianțelor între distribuitori a fost recunoscut recent, odată cu aprobarea noilor orientări ale CE privind acordurile de cooperare orizontală, care au intrat în vigoare la 1 iulie.

Eurocommerce explică faptul că acest nou regulament recunoaște valoarea punerii în comun a cererii pentru a contracara puterea de piață a marilor furnizori ca mijloc de consolidare a competitivității și a rezilienței.

De asemenea, acestea confirmă efectele pozitive pentru consumatori pe care le pot avea negocierile cu furnizorii, aceștia beneficiind de prețuri mai bune și de mai multe opțiuni, în timp ce furnizorii își pot extinde rețelele de distribuție și pot inova mai mult.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Comisia Europeană a încheiat două investigații în care erau implicate marile lanțuri de supermarketuri europene