Lectură de 3 minute

12 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Fabricanții, retailerii și consumatorii vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru investiții în energie verde 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiții în proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piață în următoarele săptămâni, unde companiile vor putea crește eficiența energetică a fabricilor sau noi unități de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul țării, arată datele REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat, aflat în topul celor mai mari firme de consultanță de profil din România.

Sursa foto: Unsplash

Fondul pentru Modernizare pune la dispoziția companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investiții în energie regenerabilă, atât într-o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 mil. euro), cât și în producția de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 mil. euro).

Fabricile, retailerii și alți consumatori nu pot rata această oportunitate, în contextul în care termenul de încetare a plafonării prețului la energie se apropie. Avem discuții pentru proiecte mari și foarte mari în producția de energie verde și suntem convinși că banii proveniți din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune România pe harta marilor producători de energie regenerabilă din Europa.

Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative aferente ambelor apeluri (autoconsum și producție energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investițiilor cu panouri solare.

  • Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 mil. euro.

Companiile care solicită fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispoziție un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinați investițiilor în creșterea eficienței energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliană (30 mil. euro) și nu în ultimul rând hidro (25 mil. euro).

  • Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile – 400 mil. euro.

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează în rețea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.

Bugetul total estimat se ridică la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solară, energie eoliană (100 mil. EUR) și energie hidro (100 mil. EUR).

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

Solicitanții eligibili, în cazul ambelor apeluri, pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM, dar și întreprinderi mari, iar un proiect de investiții va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investiție:

Condiții cheie pentru aplicanți:

  • Societățile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică - clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică, înscrisă în Statutul societății drept activitate principală sau secundară;
  • Întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă capital social subscris vărsat de min. 100.000 lei;
  • La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate;

Etapele derulării proiectului:

  • se stabilește care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie);
  • se elaborează studiile geo-topo;
  • se solicită un certificat de urbanism;
  • se depune solicitare la Ministerul Mediului.

Important! Studiile de soluție se efectuează de către companii autorizate de distribuitorii de energie și durează aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura între 9 până la 12 luni.

Programul “Fondul pentru Modernizare” a debutat în luna noiembrie a anului trecut, odată cu sesiunea dedicată sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro puși la dispoziție de MADR. Spre finalul anului a fost lansată și sesiunea dedicată autorităților publice, unde exercițiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit - primul servit”.

Pentru cele două apeluri de proiecte care ar trebui să se deschidă pe parcursul lunii martie, pentru o perioadă de circa 3 luni, echipa REI are deja în pregătire peste 200 de proiecte a căror valoare totală instalată depășește 1.000 MW.

REI FINANCE ADVISORS, REI INTERNATIONAL CONSULTING și TOUCHED MARKETING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operațional Regional, Programul Operațional Infrastructură Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Fabricanții, retailerii și consumatorii vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru investiții în energie verde