Lectură de 2 minute

18 Jan 2024 - Știri și Noutăți

Rebelii Houthi nu sperie planurile IKEA: CEO-ul declară că prețurile produselor vor scădea

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În ultimii ani, au avut loc creșteri masive de prețuri în companii din toate sectoarele. Multe companii au făcut acest lucru invocând o furtună perfectă: întreruperi ale lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia COVID-19, tensiuni geopolitice și izbucnirea invaziei Rusiei în Ucraina. Acum, atacurile rebelilor Houthi sunt cele care perturbă transportul maritim comercial în Marea Roșie și ridică noi temeri legate de o nouă criză de inflație. 

 

Sursa foto: Unsplash

Cu toate acestea, Jesper Brodin, directorul general al Ingka Group - care operează majoritatea magazinelor Ikea din lume - a declarat recent că presiunile asupra prețurilor s-au atenuat, astfel că menține reducerile de prețuri planificate pentru acest an, chiar și cu aceste noi probleme maritime, notează businessInsider.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), Broden a recunoscut o "deflație destul de semnificativă" în lanțul său de aprovizionare. Acest lucru înseamnă că, în prezent, costurile de producție sunt mai mici pentru Ikea, astfel încât compania poate transfera aceste economii către consumatori.

De asemenea, Ikea dispune de stocuri suficiente pentru a compensa creșterile de preț rezultate din orice întrerupere a lanțului de aprovizionare, susține Brodin.

Având în vedere că mare parte din consumatori se confruntă cu dificultăți economice, „acesta nu este un an în care să optimizăm profiturile", avertizează el. „Acesta este un an în care trebuie să încercăm să navigăm cu un profit mai mic, dar să ne asigurăm că sprijinim oamenii", continuă el.

Totuși, prețurile nu au revenit încă la nivelurile de dinainte de pandemie. Ikea a majorat prețurile în 2022, invocând blocaje în lanțul de aprovizionare și creșterea costurilor materiilor prime, dar a fost la sfârșitul anului trecut când gigantul suedez al mobilei de casă a început să își reducă prețurile, deoarece presiunile asupra acestora s-au atenuat.

Recunoașterea de către Ikea a unui nivel scăzut al costurilor vine în fața criticilor venite din partea economiștilor și a politicienilor, potrivit cărora companiile au menținut în mod deliberat prețurile la un nivel ridicat pentru a-și mări marjele de profit, chiar dacă motivele pentru inflația ridicată se îmbunătățesc. Acest fenomen a fost numit greedflation.

Citeste si:
Reacția IKEA la acuzațiile Greenpeace: Suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu
Reacția IKEA la acuzațiile Greenpeace: Suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Rebelii Houthi nu sperie planurile IKEA: CEO-ul declară că prețurile produselor vor scădea