Lectură de 3 minute

03 Jan 2022 - Știri și Noutăți

Promateris intră pe un nou segment de piață în 2023, când finalizează fabrica pentru ambalajele de hârtie

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul român de ambalaje biodegradabile și compostabile Promateris anunță că în 2021 solicitările pentru ambalajele pe care le produce în fabrica din Buftea au crescut cu 110% comparativ cu anul trecut. Anul acesta, compania va produce materie primă pe bază de amidon de porumb și va finaliza în 2023 unitatea de producție a ambalajelor de hârtie.

Această cerere în creștere a contribuit la rezultatele companiei din anul 2021, Promateris înregistrând pentru primele 9 luni ale anului o majorare a cifrei de afaceri cu 66% față de aceeași perioadă a anului trecut. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri consolidată (incluzând compania de distribuție Biodeck) de 136 milioane de lei și EBITDA consolidat de peste 22 milioane de lei, o creștere de 112% față de perioada similară a anului precedent.

„În ceea ce privește Promateris, în ultimii trei ani, am realizat investiții de peste 50 milioane de lei în dezvoltarea de ambalaje biodegradabile și compostabile, dar și în reciclarea bioplasticului. Promateris se află pe un trend de creștere accelerată și vom continua să investim în dezvoltarea companiei în vederea îmbunătățirii performanței, atât prin dezvoltarea unității de producție, dar și prin digitalizarea fluxurilor de lucru", a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Crește producția de pungi biodegradabile

Grupul a avut o creștere a producției segmentului de ambalaje biodegradabile și compostabile de 36% în 2021 față de 2020. Compania are în plan creșterea producției pe acest segment cu 40% în 2022, consolidându-și astfel poziția de lider regional în Europa Centrală și de Est. Din perspectiva reducerii amprentei de carbon, în 2021, Promateris a reciclat peste 1.000 de tone de deșeuri industriale din producție. Acest lucru a fost realizat datorită liniei de reciclare a deșeurilor instalată în cadrul companiei.

În 2021, Promateris a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de 744.000 euro pentru producția de granule realizate din amidon de porumb. Grantul este oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România." De asemenea, compania a obținut un grant de 100.000 de euro prin programul Electric UP pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Acesta este primul pas al companiei în tranziția către utilizarea energiei din surse regenerabile în procesul de producție.

Promateris va produce materie primă pe bază de amidon de porumb

În 2022, Promateris își propune să continue investițiile în biomateriale în vederea consolidării poziției de lider regional în CEE prin dezvoltarea capacității de producție pentru ambalajele bio-based & compostabile în fabrica din Buftea. De asemenea, compania are în plan dezvoltarea producției de ambalaje flexibile destinate industriei alimentare și începerea producției de materie primă biodegrabailă și compostabilă, pe bază de amidon de porumb. Promateris va deveni astfel prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.

În plus, Promateris își propune intrarea pe un nou segment de piață, cel al ambalajelor din hârtie, prin dezvoltarea unei facilități de producție, proiect ce va fi finalizat în anul 2023.

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe piața principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce opțiuni durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compounduri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

Citeste si:
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Promateris intră pe un nou segment de piață în 2023, când finalizează fabrica pentru ambalajele de hârtie