Lectură de 3 minute

15 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Producătorul de ambalaje biodegradabile Promateris va înființa o nouă linie de afaceri în domeniul ambalajelor de hârtie

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Producătorul de ambalaje biodegradabile și compostabile Promateris va înființa o nouă linie de afaceri în domeniul ambalajelor de hârtie și vizează dublarea capacității actuale de producție. În prezent, 70% din producția Promateris este concentrată la nivel local, iar 30% la export. Promateris vizează ca anul următor să ajungă la o împărțire 50-50%, iar în viitorul apropiat, exporturile să depășească piața din România.

În primele nouă luni din 2021, Promateris a continuat investițiile de dezvoltare, unul dintre proiecte fiind decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based, dezvoltat prin granturi acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul proiectului Creșterea IMM-urilor din România.

Scopul proiectului este de a realiza materia primă biodegradabilă și compostabilă, pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea a companiei.Valoarea proiectului este de peste opt milioane de lei, din care grantul reprezintă aproximativ 3,7 milioane de lei. Termenul de finalizare este octombrie 2022.

Promateris, finanțare de 500.000 de lei

Promateris a obținut o finanțare în valoare de aproximativ 500.000 de lei în cadrul programului Electric Up. Capitalul obținut va fi utilizat pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice la fabrica din Buftea pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100kWp în vederea consumului propriu.

De asemenea, compania a aplicat la programul de finanțare Energy Programme in Romania, dezvoltat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, 2014 -2021 pentru realizarea unui proiect de cooperare între Promateris și compania norvegiană Norsk Energi. Scopul proiectului este cooperarea între cele două companii, care se va reflecta atât în performanța financiară, cât și în contribuția la tranziția la energia verde a Promateris pentru a înlocui energia tradițională cu cea solară.

Promateris a înregistrat o creștere de 66% a cifrei de afaceri, ajungând la 136 milioane de lei în primele nouă luni ale anului. Grupul, care include și compania de distribuție Biodeck, a înregistrat EBITDA consolidat de peste 22 milioane de lei, cu 112% mai mult comparativ cu primele nouă luni din 2020.

„Primele nouă luni ale anului 2021 au fost, fără îndoială, în continuare marcate de criza sanitară cu care ne confruntăm la nivel mondial. În această perioadă am continuat să dezvoltăm produse inovative care să aibă un impact scăzut asupra mediului înconjurător, iar datorită liniei performante de reciclare a bioplasticului nu am înregistrat deșeuri tehnologice în primele nouă luni din 2021, reușind să reciclăm și să reintroducem în fluxul de producție toate deșeurile.

Mai mult, prin eficientizări operaționale am reușit să obținem rezultatele financiare pe care ni le-am propus, chiar și într-un context marcat de instabilitatea piețelor, a prețurilor fluctuante ale materiei prime și a energiei. Avem încredere că în momentul în care acestea se vor stabiliza, vom putea accelera si mai mult ritmul de creștere. În ceea ce privește rezultatele financiare, ne așteptăm ca 2021 să fie de departe cel mai bun an din istoria companiei prin atingerea unei cifre de afaceri de 200 milioane de lei. Ne dorim să continuăm să creștem în același ritm și avem planuri de dezvoltare ambițioase în privința ambalajelor compostabile, dar în același timp analizăm și alte tipuri de proiecte cu componentă verde,” a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Citeste si:
A început înregistrarea în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Care sunt pașii necesari înscrierii
A început înregistrarea în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Care sunt pașii necesari înscrierii

Promateris este specializată în producția de ambalaje, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire).

Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compounduri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul de ambalaje biodegradabile Promateris va înființa o nouă linie de afaceri în domeniul ambalajelor de hârtie