Lectură de 3 minute

25 Mai 2022 - Știri și Noutăți

Promateris atrage o nouă finanțare cu fonduri nerambursabile pentru instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica din Buftea

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul de ambalaje biodegradabile și compostabile Promateris a obținut un nou grant din partea EEA & Norway Grants, în cadrul proiectului „Producția de Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based și compostabile”. Proiectul este dezvoltat de Promateris în parteneriat cu compania norvegiană, Norsk Energi, și prevede instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, județul Ilfov, care să contribuie la tranziția către energia verde a Promateris prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile.

„În anul 2019 am început un amplu proiect de decarbonizare a activității Promateris prin dezvoltarea unei noi generații de ambalaje, bio-based, biodegradabile și compostabile. Prin urmare, într-o perioadă de doar trei ani, am reușit să implementăm o serie de măsuri în vederea decarbonizării companiei, precum: reciclarea a 100% din deșeurile industriale, integrarea locală a producției de materii prime, eco-proiectarea produselor și fabricarea ambalajelor bio-based și compostabile în locul celor tradiționale din polietilenă. Prin noul proiect ne propunem să înlocuim utilizarea energiei tradiționale cu cea din resurse regenerabile în procesul de producție”, a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Proiectul dezvoltat de Promateris împreună cu Norsk Energi este estimat să fie finalizat în luna mai 2023. Sistemul fotovoltaic care va fi instalat la fabrica Promateris va aduce economii semnificative pentru companie, prin reducerea anuală cu 1.141 MWh a energiei electrice convenționale. Energia verde obținută va fi utilizată în producția de ambalaje bio-based și compostabile și reprezintă aproximativ 19% din necesarul de energie al Promateris. Acest sistem va oferi companiei protecție împotriva modificărilor care au loc la nivelul tarifelor de energie electrică și va reduce dependența de surse externe de energie.

Energia verde produsă de acest sistem fotovoltaic va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 341.053 tone/an.

Promateris se va extinde pe noi piețe din Europa Centrală și de Est

Pentru Promateris, acest proiect va contribui la creșterea competitivității companiei și îmbunătățirea portofoliului de produse, reducând și mai mult amprenta de carbon realizată la fabrica din Buftea. Acest lucru va facilita extinderea Promateris pe noi piețe din Europa Centrală și de Est.

Pentru un orizont de timp de cinci ani, beneficiile aduse de acest proiect se vor reflecta în reducerea cu 5.703.240 kWh a energiei pe bază de combustibili fosili, reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 1.705.265 tone.

Acesta este cel de-al treilea proiect al Promateris care va fi realizat cu fonduri norvegiene. În iunie 2021, compania a încheiat primul proiect dezvoltat cu astfel de fonduri – „Europa Verde – Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare și ecologice”. Proiectul a avut o valoare de 2,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 950.000 de euro și a vizat dezvoltarea de produse inovatoare, realizate din bio-plastic, ce au la bază amidonul de porumb.

Cel de-a doilea proiect dezvoltat de companie cu astfel de granturi a fost „Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based”. Investiția totală s-a ridicat la 1,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 744.000 de euro. Proiectul va fi finalizat în octombrie 2022 și vizează realizarea de către Promateris a materiei prime biodegradabile și compostabile pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea. În urma finalizării acestui proiect, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.

Citeste si:
Fabrica de sârmă Dan Steel Group, aflată în procedură de faliment, s-a vândut pentru 7.5 milioane de euro. Ce planuri are noul proprietar 
Fabrica de sârmă Dan Steel Group, aflată în procedură de faliment, s-a vândut pentru 7.5 milioane de euro. Ce planuri are noul proprietar 

Promateris este o companie listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultimă generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Promateris atrage o nouă finanțare cu fonduri nerambursabile pentru instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica din Buftea