Lectură de 2 minute

01 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Producătorul român de pavele și borduri Symmetrica scumpește produsele cu 20%

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul de pavele şi borduri vibropresate Symmetrica crește prețurile la produsele din portofoliu cu 20% în acest an, din cauza majorărilor de costuri pentru energie și materie primă. Compania estimează că valoarea business-ului, în acest an, va crește cu peste 25%, în timp ce piața de profil va avea, și ea, un ușor avans.

„Încă de anul trecut am asistat la un avans al prețurilor atât la materie primă, cât și la energie - până la 30% pentru agregatele minerale, circa 10% pentru ciment și de peste 50% la energia electrică. Însă, începând cu noiembrie 2021 - ianuarie 2022, asistăm din nou la o creștere majoră a tarifelor la electricitate cu circa 300%, la gaze naturale cu aproape 100%, dar și la o majorare puternică a prețului cimentului cu circa 30%. În acest context, suntem nevoiți să răspundem provocărilor de business și să aliniem prețurile produselor noastre aplicând o majorare care să acopere cel puțin parțial creșterile tarifelor pentru utilități și materii prime”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv Symmetrica.

Vânzările de pavele și borduri au ajuns la 165 milioane euro

Pentru anul în curs, compania mizează pe un avans de minim 5% al segmentului, după ce în 2021 vânzările totale de pavele și borduri la nivelul pieței locale au ajuns la circa 165 milioane de euro.

„Piața de prefabricate mici este susținută, acum, în special de proiectele rezidențiale, după ce ultima parte din 2021 a adus cu sine o scădere a fondurilor pentru proiectele de infrastructură. Astfel, cum pavelele și bordurile nu impactează semnificativ bugetul unui proiect rezidențial, considerăm că scumpirile aplicate de jucătorii din piața pe care activăm nu vor avea un impact negativ”, a mai spus Bobu.

În ceea ce privește proiectele publice, reprezentantul Symmetrica estimează că majorarea prețurilor prefabricatelor din beton va avea o influență destul de importantă în bugetele alocate, alături de celelalte produse ce au la bază materii prime precum agregatele minerale, bitumul și cimentul.

Afaceri în creștere pentru Symmetrica în 2022

Raportat la business-ul companiei, Sebastian Bobu mizează pe menținerea creșterii și în 2022, după ce anul trecut afacerile companiei s-au majorat cu peste 10%, la aproape 180 milioane de lei. Pentru anul în curs, Symmetrica mizează pe un avans de peste 25% al cifrei de afaceri, o parte determinată de creșterile de prețuri și o parte de majorarea capacității totale de producție ca urmare a retehnologizării și deschiderii de noi fabirici.

Symmetrica este o companie românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile. Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010) şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011), Prejmer – Braşov (2012), Cociu – Bistriţa-Năsăud (2012), Mărășești – Vrancea (2018) și Zimandu Nou – Arad (2021).

Citeste si:
Producătorul de carne de pui Transavia a bugetat investiții de peste 50 de milioane de euro, în 2024. Ce va face cu banii
Producătorul de carne de pui Transavia a bugetat investiții de peste 50 de milioane de euro, în 2024. Ce va face cu banii
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Producătorul român de pavele și borduri Symmetrica scumpește produsele cu 20%