Lectură de 5 minute

18 Nov 2020 - Știri și Noutăți

Food Hub: Producătorii de alimente tradiționale își vor dubla vânzările în 2020, după ce comenzile online au crescut în contextul pandemiei

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Producătorii de legume, fructe și produse tradiționale din Food Hub, un program lansat de Romanian American - Foundation pentru susținerea micilor antreprenori din agricultură - vor înregistra anul acesta vânzări de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019. Creșterea este dată de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar și de schimbarea strategiei de vânzări și marketing.

Food Hub este un program lansat de Romanian American-Foundation (RAF) în 2017 după modele similare din zonele Philadelphia și New York. Programul constă în susținerea prin finanțare și training a patru centre (food hub-uri) care colectează și comercializează produsele micilor antreprenori agricoli din patru zone: Bucuvina, Cluj-Napoca, Iași și Odorheiul Secuiesc.

Fiecare din cele patru hub-uri este o întreprindere socială și este coordonat de cate un ONG, iar întregul program este sub îndrumarea Fundației Civitas pentru Societatea Civilă din Cluj-Napoca. Cele patru hub-uri se numesc Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade / Helyénvaló (Odorheiu Secuiesc), Roade și Merinde (Iași) și Nord Natural (Bucuvina).

Produse de la aproximativ 1.200 de antreprenori

Rețeaua de hub-uri a înregistrat anul trecut vânzări totale de aproximativ 325.000 de dolari, iar pentru anul acesta estimările sunt în jurul a 600.000 de dolari. De asemenea, cele patru food hub-uri integrează aproximativ 1.200 de producători: cultivatori de fructe si legume, producători de alimente tradiționale pe bază de lapte, carne, fructe si legume. Majoritatea sunt antreprenori tineri, până în 45 - 50 de ani, care își doresc dezvoltarea afacerii.

“Am gândit proiectul ca pe o oportunitate economică pe termen lung pentru producătorii mici din zona rurală. Susținerea noastră nu constă doar în finanțarea food hub-urilor, ci și în pregătirea producătorilor pentru a-i conecta cu cerințele consumatorilor. Ne dorim cu toții ca food hub-urile să devină sustenabile pentru că fiecare food hub ajută producatorii mici să își actualizeze rețetele, îi învață să se promoveze, le asigură consultanță și training astfel încât, la rândul său, fiecare producător să fie sustenabil pe termen lung. Astfel putem crea un model de afacere care poata fi scalat la nivelul întregii țări pentru a putea sprijini și alți producători mici care au nevoie de o astfel de colaborare” afirmă Oleg Moraru, coordonator al programelor de economie rurală ale Romanian American-Foundation.

Investiție de 1,5 milioane de dolari

Produsele cel mai bine vândute variază în funcție de zonă și de anotimp. În timp ce vara cel mai bine se vând fructele și legumele, în restul anului predomină alimentele tradiționale (produse din carne, brânză, dulceață miere, zacuscă, etc.).

Majoritatea clienților sunt femei cu vârsta între 25 și 45 de ani, cu copii si care sunt interesate de calitatea alimentației familiei. Odată cu creșterea numărului de comenzi online, se observă o diversificare a clienților pe categorii de vârstă.

Investiția RAF în acest program este de aproximativ 1,5 milioane de dolari: 1,1 milioane de dolari au fost alocați în perioada 2017-2019, în timp ce pentru anii 2020-2022 sunt alocați circa 0,4 milioane de dolari. RAF nu finanțează direct fermierii sau afacerile mici, ci fundațiile care coordonează hub-urile, conform unui plan de afaceri agreat. Toate food hub-urile sunt întreprinderi sociale, funcționând ca SRL-uri, cu acționari unic ONG-urile care le-au înființat.

Citeste si:
Sezamo bate palma cu peste 40 de producători locali și dă startul sezonului de verdețuri
Sezamo bate palma cu peste 40 de producători locali și dă startul sezonului de verdețuri

De anul acesta fiecare food hub are și magazin online și fizic, mai puțin centrul de la Cluj care ia în considerare deschiderea unui magazin fizic în perioada urmatoare.

Starea de urgență a crescut vânzările online cu 400%

“Până anul acesta doar două food hub-uri aveau vânzări online semnificative la nivel național, iar pandemia le-a adus acestora o creștere de patru ori a comenzilor în timpul stării de urgență, ceea ce ne-a făcut să reașezăm modelul de afaceri din rețea. Am făcut ajustări în strategia de marketing și vânzări, iar din vară magazinele online ale centrelor din Cluj și Odorheiu Secuiesc și-au extins distribuția la nivel național. Totodată, centrele din Iași și Câmpulung Moldovenesc și-au deschis câte un magazin local. Acest pas a fost unul esențial pentru antreprenori pentru că le permite să își vândă și să își promoveze produsele pe noi canale de business, le oferă acces la o sursă suplimentară de venit ceea ce este extrem de important mai ales în această perioadă complicată și cu decizii fluctuante în privința desfășurării comerțului”, a afimat Anna Șargov, coordonator proiect retea food huburi în cadrul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.

RAF estimează că mediul online va reprezenta anul acesta 80% din vânzări, comparativ cu 70% în 2019, creșterea venind chiar și în contextul în care rețeaua offline a crescut de la un magazin fizic la trei.

Pachete cadou cumpărate de companii

Având în vedere cererea tot mai mare de produse locale, RAF și Civitas își doresc să dezvolte o nouă linie de business pentru toată rețeaua de food hub-uri, mai exact să atragă și clienți din rândul companiilor prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou angajaților și partenerilor. Acestea pot conține produse tradiționale precum siropuri, miere, alimente din carne sau brânză, ciocolată de casă, ierburi aromatice, bere artizanală, palincă, produse secuiești, bucovinene sau din Transilvania.

“Vrem să replicăm modelul lansat de Nord-Natural, centrul din zona Bucuvinei care în ultimii doi ani s-a extins și către zona corporate prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou. Un pachet costă în medie 100-150 de lei. Această linie de business pe care o desfășoară Nord Natural are un potențial mare de dezvoltare și poate contribui la creșterea vânzărilor mai ales în perioada sărbătorilor tradiționale. Avem deja clienți care au peste 100 de angajați și care cumpără aceste pachete pentru a le oferi cadou de aniversarile angajaților sau de sărbători. Estimăm că anul următor zona de clienți corporate poate reprezenta în jur de 10% din vânzările totale ale rețelei”, adaugă Oleg Moraru.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Food Hub: Producătorii de alimente tradiționale își vor dubla vânzările în 2020, după ce comenzile online au crescut în contextul pandemiei