Lectură de 5 minute

25 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Prețurile materiilor prime, în creștere după războiul din Ucraina. Prețurile alimentelor și al transportului, afectate

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Piețele globale au intrat în alertă joi, 24 februarie, când izbucnirea războiului pe pământul european a făcut ca prețurile mărfurilor de la petrol și gaze până la grâu să crească, în timp ce bursa a scăzut, scrie The Guardian. Și prețurile alimentelor și al transportului ar putea să fie afectate de criza generată. 

Efectele unui conflict potențial prelungit care implică principalul furnizor de gaz al Europei au provocat agitație pe piețe, afectând prețurile într-un spectru larg de clase de active și investiții.

Cum afectează criza din Ucraina prețurile alimentelor

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut deja brusc în 2021, ca urmare a prețurilor mari de la energie până la schimbările climatice, potrivit The Conversation. Producătorii de alimente vor fi supuși, probabil, unor presiuni suplimentare, deoarece prețurile importurilor cheie vor crește ca urmare a conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu, în timp ce numai Ucraina reprezintă aproape jumătate din exporturile de ulei de floarea-soarelui. Ambele sunt mărfuri cheie utilizate în multe produse alimentare. Dacă recoltarea și prelucrarea sunt împiedicate de conflictul din Ucraina, importatorii vor încerca să înlocuiască proviziile.

Unele țări sunt dependente în special de cerealele din Rusia și Ucraina. De exemplu, Turcia și Egiptul se bazează pe ele pentru aproape 70% din importurile lor de grâu. Ucraina este, de asemenea, principalul furnizor de porumb pentru China.

Creșterea producției în alte zone ale lumii ar putea contribui la reducerea impactului întreruperilor aprovizionării cu alimente. Cu toate acestea, Rusia este, de asemenea, un furnizor principal de ingrediente cheie pentru îngrășăminte, astfel încât sancțiunile comerciale ar putea afecta producția în altă parte. Între timp, ne putem aștepta, de asemenea, la devieri către fluxurile comerciale: China a spus deja că va începe să importe grâu rusesc, de exemplu.

Cum este afectat transportul

Având în vedere că transportul global a fost deja grav perturbat în urma pandemiei, un război ar putea crea alte probleme. Modalitățile de transport care ar putea fi afectate sunt transportul maritim și transportul feroviar de marfă.

În timp ce transportul feroviar transportă doar o mică parte din totalul de marfă dintre Asia și Europa, acesta a jucat un rol vital în timpul recentelor întreruperi de transport și este în creștere constantă. Trenurile sunt acum redirecționate departe de Ucraina, iar experții în transportul feroviar de marfă sunt în prezent optimişti că întreruperile vor fi reduse la minimum. Cu toate acestea, țări precum Lituania se așteaptă să-și vadă traficul feroviar grav afectat de sancțiunile împotriva Rusiei.

Citeste si:
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 

Chiar înainte de invazie, armatorii au început să evite rutele maritime din Marea Neagră, iar furnizorii de asigurări au cerut notificarea oricăror astfel de călătorii, potrivit The Conversation.

Deși transportul de containere în Marea Neagră este o piață relativ de nișă la scară globală, unul dintre cele mai mari terminale de containere este Odesa. Dacă acest lucru este oprit de forțele ruse, efectele asupra importurilor și exporturilor ucrainene ar putea fi considerabile, cu consecințe umanitare potențial drastice. Creșterea prețului petrolului din cauza războiului este o îngrijorare pentru transportul maritim în general. Tarifele de transport sunt deja extrem de ridicate și ar putea crește și mai mult.

Există, de asemenea, îngrijorarea că atacurile cibernetice ar putea viza lanțurile globale de aprovizionare. Întrucât comerțul depinde în mare măsură de schimbul de informații online, acest lucru ar putea avea consecințe de amploare dacă sunt vizate linii maritime sau infrastructura cheie. Efectele unui atac cibernetic pe lanțul de aprovizionare pot fi enorme.

Creșteri de prețuri la gaz, petrol și grâu

Țițeiul Brent a atins 105 dolari pe baril pentru prima dată din august 2014, după o creștere de peste 8% pe piețele internaționale de energie. Rusia este al doilea cel mai mare producător de petrol din lume și vinde cea mai mare parte a țițeiului său rafinăriilor europene.

Prețurile petrolului au crescut cu peste 20 de dolari pe baril de la începutul anului 2022, pe măsură ce criza din Ucraina a rămas nerezolvată, cu temeri că SUA și Europa ar impune sancțiuni sectorului energetic al Rusiei, întrerupând livrările, în cazul în care situația ar escalada.

Prețul gazului britanic pentru livrarea în ziua următoare a crescut cu 53%, până la 326p per term, deoarece invazia a stârnit temeri de o întrerupere a aprovizionării globale cu energie.

Văzut de obicei ca un refugiu sigur în vremuri de criză, aurul a trecut de 1.950 de dolari (1.460 de lire sterline) pe uncie la un moment dat, înainte de a se stabili, atingând niveluri nu departe de cel mai mare record din 2020 de 2.067 de dolari.

Rusia și Ucraina sunt, de asemenea, mari producători de metale industriale importante, cum ar fi paladiu, nichel și aluminiu, despre care analiștii spun că ar putea fi insuficiente în următoarele luni, dacă războiul nu se încheie rapid.

Între ele, Rusia și Ucraina exportă un sfert din grâul mondial, Ucraina fiind cunoscută în special drept „coșul Europei”. Prețurile europene pe termen scurt la grâu s-au apropiat de niveluri record joi după-amiază. Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb și orz, precum și o sursă cheie de uleiuri de gătit.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețurile materiilor prime, în creștere după războiul din Ucraina. Prețurile alimentelor și al transportului, afectate