Lectură de 3 minute

18 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Patru cercetătoare din România au câștigat burse private de la L’Oréal, în valoare totală de 188.000 de lei

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ancuța Jurj, Mădălina Pandele, Dana Popescu și Isabela Trăistaru sunt cele patru cercetătoare din România care au fost desemnate câștigătoarele celei de-a XII-a ediții a competiției L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, organizată cu suportul UEFISCDI, cu scopul de a sprijini comunitatea științifică din România. Cele patru burse private în valoare totală de 188.000 de lei vor fi investite în proiectele de cercetare cu care s-au înscris în competiție.

Cele patru burse în valoare de 47.000 lei fiecare vor fi investite în activități de cercetare din domeniile științele vieții și științe fizice:

  • Identificarea modului în care cancerul de sân triplu negativ dezvoltă rezistență la terapie cu scopul de a crea abordări terapeutice personalizate, care pot duce la o îmbunătățire a prognosticului acestor pacienți, reducând morbiditatea și mortalitatea asociate acestei afecțiuni.

  • Dezvoltarea unor soluții pentru protejarea mediului, care să îndepărteze eficient metalele grele din apele uzate și să ofere indicații vizuale ale eficienței procesului de separare, prin schimbarea culorii suprafeței acestora.

  • Dezvoltarea unui nou tip de memorie pentru stocarea datelor cu scopul de a ajuta cât mai multe persoane să folosească mai puțină electricitate și produse mai mici cu o durată de viață mai mare, care să producă mai puțină căldură.

  • Cercetarea și găsirea unor materiale mai ieftine, mai stabile și cu performanță ridicată, care să înlocuiască materialele folosite în prezent în procesele de cataliză, cu scopul de a facilita trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă.

Câștigătoarele secțiunii științele vieții

Ancuța Jurj este cercetătoare științifică grad III, Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca. Ea se va ocupa de proiectul privind cancerul de sân.

Mădălina Pandele este conferențiară la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Proiectul ei își propune dezvoltarea unor membrane „inteligente” care să îndepărteze eficient metalele grele din apele uzate și să ofere indicații vizuale ale eficienței procesului de separare, prin schimbarea culorii suprafeței acestora.

Câștigătoarele secțiunii științe fizice

Dana Popescu este cercetătoare științifică grad III, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Măgurele. Proiectul său își propune să ofere soluții pentru nevoia ridicată de sisteme de stocare și accesare rapidă a datelor, pentru sistemul medical electronic sau pentru firmele care își desfășoară activitatea online.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Isabela Trăistaru este cercetătoare științifică grad III, la Centrul de Chimie Organică „Costin D. Neniţescu" al Academiei Române din București.

Scopul proiectului ei este de a cerceta și găsi materiale mai ieftine, mai stabile și cu performanță ridicată, care să înlocuiască materialele folosite în prezent în procesele de cataliză, cu scopul de a facilita trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă.

Programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

Lansat în România în anul 2009, programul de burse private L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare. În cei 12 ani de la lansare, proiectul a premiat și susținut 33 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei.

L’Oréal România, parte a grupului L’Oréal, are o istorie de 24 de ani pe piața locală. Cu portofoliul său de 20 de branduri internaționale diverse și complementare, L’Oréal România este una dintre companiile active pe piața locală de cosmetice, prezentă în toate canalele de distribuție: mass market, magazine, farmacii și drogherii, saloane, travel retail și branded retail.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Patru cercetătoare din România au câștigat burse private de la L’Oréal, în valoare totală de 188.000 de lei