Lectură de 8 minute

02 Mai 2024 - Știri și Noutăți

Ouă roșii pentru Paște: ce înseamnă vopsirea ouălor și de unde a pornit tradiția

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Lumânările, slujbele de la biserică, mielul și cozonacul, pasca și ouăle vopsite sunt unele dintre cele mai emblematice simboluri ale Paștelui. Iar în fiecare an, românii vopsesc ouăle de Paște în Joia Mare, potrivit tradiției. 

Sursa foto: Unsplash

Ouăle roșii dețin un simbolism religios semnificativ, deoarece culoarea roșie simbolizează sângele vărsat de Hristos pe cruce. În plus, oul în sine este un simbol - coaja sa tare reprezintă mormântul sigilat al lui Iisus, a cărui spargere simbolizează învierea Sa din morți și ieșirea din mormânt, scrie Greek Reporter.

Datorită semnificației sale religioase, oul servește ca emblemă a învierii, iar variantele sale decorate de Paște sunt recunoscute la nivel mondial ca simbol al celei mai speciale zile din calendarul creștin - Paștele, evenimentul care a pecetluit promisiunea vieții veșnice.

Ce înseamnă vopsirea ouălor și de unde a pornit tradiția

Potrivit unor adepți ai creștinismului răsăritean, tradiția pascală de a vopsi ouăle în roșu în Joia Sfântă i se datorează Mariei Magdalena.

Se spune că Maria Magdalena a adus ouă fierte pentru a le împărți cu celelalte femei la mormântul lui Iisus. Ouăle din coșul ei ar fi devenit în mod miraculos de un roșu strălucitor atunci când l-a văzut pe Hristos înviat.

Alții relatează o poveste similară cu câteva modificări minore. Potrivit altor tradiții, Maria Magdalena, după ce a găsit mormântul gol al lui Hristos, s-a grăbit la Pontius Pilat, guvernatorul roman, pentru a-i spune că Hristos a înviat.

Guvernatorul, însă, nu a crezut ceea ce i s-a spus și a anunțat că va crede afirmațiile Mariei Magdalena doar dacă ouăle dintr-un coș de lângă el se vor înroși, iar acestea s-ar fi colorat într-un roșu aprins.

Atenție la vopseaua de ouă!

InfoCons a realizat un studiu pe baza analizei etichetelor produselor tip vopsea de ouă. În total, au fost analizate 61 de produse, de la următorii producători/distribuitori :

Citeste si:
Produs retras de ANSVSA din mai multe magazine din cauza conținutului de pesticide
Produs retras de ANSVSA din mai multe magazine din cauza conținutului de pesticide
  • Dr. Oetker RO SRL
  • Secom Onix Impex SRL
  • Atifco Fine Food
  • Hometex SRL
  • Omnicolor Vertrieb GmbH
  • Brauns-Heitmann GmbH &Co. KG

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

  • Numărul de E-uri (aditivi alimentari) din vopseaua de ouă
    • Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă:
  • 98,36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:

  • 11,48% din produse au în compoziție 11 E-uri (aditivi alimentari);
  • 9,84% din produse au în compoziție 10 E-uri (aditivi alimentari);
  • 16,39% din produse au în compoziție 9 E-uri (aditivi alimentari);
  • 11,48% din produse au în compoziție 8 E-uri (aditivi alimentari);
  • 1,64% din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari);
  • 14,75% din produse au în compoziție 6 E-uri (aditivi alimentari);
  • 1,64% din produse au în compoziție 5 E-uri (aditivi alimentari);
  • 13,11% din produse au în compoziție 4 E-uri (aditivi alimentari);
  • 3,28% din produse au în compoziție 3 E-uri (aditivi alimentari);
  • 9,84% din produse au în compoziție 2 E-uri (aditivi alimentari);
  • 4,92% din produse au în compoziție 1 E (aditiv alimentar);
  • 1,64% din produse nu au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:

  • 65,57% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270);
  • 63,93% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122);
  • 54,10% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);

Din punctul de vedere al gramajului și al capacității de vopsire:

  • Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5g și 25g.

Cât costă ouăle anul acesta

Dacă în 2022 puteam cumpăra un cofraj de 30 de ouă la circa 30 de lei, în 2023, prețul mediu ajunsese undeva la 45 de lei. Anul acesta, vom plăti până la 55 de lei, în funcție de mărimea lor și de calitatea producției.

Marius Marin este comerciant de ouă din 2022 și spune că nu plănuiește să scumpească ouăle înainte de Paște, adăugând că anumiți fermieri fac asta atunci când crește și cererea. Totodată, el a explicat faptul că, în mod normal, nici producția nu suferă modificări în perioada sărbătorilor, întrucât ar fi o pierdere și mai mare dacă ar cumpăra mai multe găini pe care apoi ar trebui să le sacrifice.

Nu se poate compara un ou de la o găină crescută cu acces în aer liber, la soare și hrănită cu iarbă, cu oul de la o găină crescută închisă în baterii. Diferența între aceste ouă se poate observa, în primul rând, prin faptul că albușul este mai consistent, mai legat, atunci când oul este spart, dar diferența se simte și la gust. E acel ou de țară pe care îl regăsești doar la sistemele de creștere cu cifrele unu și zero. În ceea ce privește culoarea gălbenușului, pe această temă este o întreagă polemică. Nuanța de portocaliu a gălbenușului este determinată de cantitatea de caroten pe care o consumă găina, însă acesta poate arăta la fel și în cazul în care în hrana găinilor au fost adăugați aditivi de colorare”, a declarat Marius Marin pentru retail.ro.

Concret, anul acesta, un ou pleacă de la poarta fermierului cu un preț situat între 1,50 lei și 1,90 lei pentru persoanele fizice. În cazul vânzării angro, prețul se negociază diferit.

Românii care vor plăti cel mai puțin pentru un ou de Paște: topul pe județe

Cele mai ieftine ouă vor fi cumpărate de românii din Călărași și Sfântul Gheorghe. În aceste două municipii prețul mediu al acestui produs este de 1 leu. Le urmează îndeaproape Piteștiul, unde, potrivit buletinului statistic, prețul este de 1,28 lei.

Următorele orașe continuă în trend ascendent lista prețurilor mici, acestea sunt: Targoviste, cu 1,30 lei, Slobozia cu 1,33 lei, fiind urmate de Brăila, Cluj Napoca și Botoșani unde un ou costă între 1,40 de lei și 1,43 de lei.

Orașele Buzău, Constanța și Giurgiu, printre alte câteva orașe, practică cel mai comun preț mediu pentru un ou: 1,50 de lei.

Printre orașele unde se găsesc cele mai scumpe ouă se numără Bacău, Baia Mare, Suceava, Craiova, Tulcea și Vaslui, care vor plăti 2,00 lei pentru un ou de Paște. Însă cele mai scumpe ouă de găină le vor cumpăra în acest an Focșănenii, care vor plăti 2,50 de lei.

Cum recunoaștem ouăle de calitate

În general, calitatea ouălor pe care le cumpărăm depinde de modul în care sunt crescute găinile. În acest sens, prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă este cea mai importantă. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piețele românești există patru categorii de ouă.

  • Cifra zero la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Acestea nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ci mănâncă iarbă care nu a fost tratată. Ouăle din această categorie sunt cele mai bune.
  • Cifra unu la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Aceste păsări se bucură de un spațiu de minimum 4 metri pătrați și au acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație. Din păcate, însă, hrana acestor găini nu este certificată ecologic.
  • Cifra doi la începutul codului de pe ouă indică faptul că acestea sunt de la găini crescute la sol, în hale. Înaripatele nu au parte deloc de lumină naturală și există riscul ca în acest mediu să apară canibalismul între păsări. Codul de pe ouă care începe cu cifra doi indică faptul că acestea pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor.
  • Cifra trei la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini trăiesc în condiții de stres constant, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Păsările nu văd lumina zilei niciodată, iar alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ouă roșii pentru Paște: ce înseamnă vopsirea ouălor și de unde a pornit tradiția