Lectură de 2 minute

15 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Italienii au solicitat o grevă națională a pastelor și acuză retailerii de inflație a lăcomiei

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

După ce costul produsului de bază de pe fiecare masă italiană a crescut de două ori mai mult decât rata inflației. Un grup de apărare a consumatorilor solicită o grevă națională a pastelor de o săptămână, începând cu 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a organizat o reuniune de criză luna trecută și a decis să nu intervină asupra prețurilor.

 

Sursa foto: unsplash

Prețurile la produsele alimentare au crescut mai mult în Europa decât în alte economii moderne - de la SUA la Japonia - din cauza costurilor mai mari ale energiei și ale forței de muncă și a efectelor războiului Rusiei în Ucraina. Asta chiar și în condițiile în care costurile pentru produsele alimentare de bază au scăzut de luni de zile de la niveluri record, inclusiv cele ale grâului pentru făina folosită la fabricarea pastelor, scrie NBCSanDiego.com.

Magazinele și furnizorii au fost acuzați de "greedflation", o inflație a lăcomiei, dar economiștii spun că profiturile retailerilor au fost stabile și că problema se reduce la costul mai mare de producție a alimentelor.

Simțind presiunea, unele guverne din Europa au plafonat prețurile la alimentele de bază sau au făcut presiuni pentru încheierea de acorduri cu magazinele alimentare pentru a reduce costurile, un lucru care este popular în rândul publicului, dar care, de fapt, poate înrăutăți prețurile alimentelor.

Ce măsuri au luat alte țări europene

Țări precum Ungaria, cu cea mai mare inflație alimentară din Uniunea Europeană, și Croația au impus controlul prețurilor la produse precum uleiul de gătit, unele bucăți de carne de porc, făina de grâu și laptele.

Guvernul italian afirmă că va consolida monitorizarea prețurilor prin colaborarea mai strânsă cu cele 20 de regiuni ale țării, dar nu va impune astfel de limite.

Spania a evitat controlul prețurilor, dar a eliminat toate taxele pe valoarea adăugată pentru produsele esențiale și a înjumătățit taxa pe uleiul de gătit și pe paste făinoase la 5%.

Aceste măsuri au fost luate în contextul în care băncile alimentare înregistrează o cerere crescută în unele țări.

Citeste si:
Programul Veranda Mall de Paște: în ce zile va fi deschis mallul de la Obor
Programul Veranda Mall de Paște: în ce zile va fi deschis mallul de la Obor

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Italienii au solicitat o grevă națională a pastelor și acuză retailerii de inflație a lăcomiei