Lectură de un minut

16 Mai 2023 - Știri și Noutăți

Irlanda, acuzată că le pune bețe în roate producătorilor europeni de băuturi alcoolice. Ce măsuri a impus guvernul irlandez

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

SpiritsEUROPE, care reprezintă producătorii de băuturi spirtoase la nivelul UE, a depus o plângere oficială prin care solicită Comisiei Europene să deschidă o procedură de infringement împotriva Irlandei pentru încălcarea legislației UE prin noul regulament privind normele de etichetare a băuturilor alcoolice. 

Sursa foto: Unsplash

SpiritsEUROPE consideră că măsurile propuse riscă să fragmenteze piața internă și reprezintă o barieră comercială disproporționată care împiedică libera circulație a mărfurilor, notează ESM.

Acest regulament prevede informații suplimentare pe etichete, specifice Irlandei, inclusiv informații textuale privind pericolele pentru sănătate pe ambalajele băuturilor alcoolice.

Concret, noile norme ar împiedica operatorii economici să vândă în Irlanda băuturi alcoolice comercializate în mod legal în toate celelalte state membre ale UE, cu excepția cazului în care produsele ar fi reetichetate cu informații suplimentare privind gramajele de alcool și numărul de calorii din recipient, precum și cu avertismente de sănătate sub formă de text și pictograme.

Mai mult decât atât, regulamentul le va spori complexitatea și costurile producătorilor și distribuitorilor non-irlandezi din interiorul și din afara UE pentru a-și pune la dispoziție produsele în Irlanda.

De asemenea, SpiritsEUROPE a invocat articolul 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene pentru a argumenta de ce proiectul de măsuri nu poate fi justificat și constituie o barieră de proporții în calea comerțului pe piața unică.

Dovezile prezentate de Irlanda Comisiei Europene pentru a-și justifica măsurile au rămas inaccesibile publicului.

Citeste si:
Sondaj: Cheltuielile de logistică și transport rămân cele mai mari provocări pentru magazinele online românești care vând produse în străinătate
Sondaj: Cheltuielile de logistică și transport rămân cele mai mari provocări pentru magazinele online românești care vând produse în străinătate
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Irlanda, acuzată că le pune bețe în roate producătorilor europeni de băuturi alcoolice. Ce măsuri a impus guvernul irlandez