Lectură de 5 minute

16 Mai 2024 - Știri și Noutăți

Investiții NEPI de 7 miliarde de euro în primul trimestru din 2024: care sunt proiectele ce vor fi gata până în 2026

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

NEPI Rockcastle, proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, a înregistrat o creștere de 12,7% a venitului operațional net, în primul trimestru (T1) din 2024 față de T1 2023. Astfel, în primele trei luni din 2024, valoarea veniturilor operaționale nete a atins 135 de milioane de euro. 

Sursa foto: NEPI Rockcastle

Creșterea veniturilor operaționale nete a fost de 9,4% în baza indicelui LFL (like-for-like). Această majorare semnificativă a performanței survine ca urmare a creșterii tarifelor de bază ale chiriilor și a cifrei de afaceri a chiriașilor, precum și a gestionării riguroase a costurilor operaționale ale companiei.

Vânzările chiriașilor, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari în T1 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul vizitatorilor din centrele comerciale deținute de NEPI Rockcastle a crescut cu 14%, în timp ce valoarea medie a coșului de cumpărături a fost cu 8,8% mai mare, în pofida unui nivel al inflației inferior comparativ cu T1 2023.

Cererea de spații comerciale, în special din partea retailerilor internaționali, rămâne foarte puternică, după cum arată numărul mare de noi contracte de închiriere semnate, precum și rata de ocupare din centrele noastre, care este cea mai mare la nivel de industrie. Cheltuielile operaționale au scăzut față de primul trimestru al anului trecut, în timp ce recuperarea costurilor de funcționare s-a îmbunătățit.

Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle

Rata de neocupare a spațiilor comerciale, raportată la 31 martie 2024, era de 2,2%, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2023, ceea ce reconfirmă cererea puternică din partea chiriașilor. De la finalul lunii aprilie, rata de colectare a chiriilor pentru T1 2024 a fost de peste 96%, iar pentru întregul an 2023, de 100%.

Grupul are o poziție de lichiditate ridicată, cu 1,4 miliarde de euro în numerar și facilități de credit angajate, disponibile la 31 martie 2024. Aceasta include prima tranșă, în valoare de 387 de milioane de euro, din facilitatea de împrumut verde negarantată obținută de la Corporația Financiară Internațională (IFC), contractată în decembrie 2023. În aprilie 2024, NEPI Rockcastle a semnat o majorare cu 58 de milioane de euro a acestei facilități, ceea ce a dus valoarea totală a finanțării la 445 de milioane de euro. Facilitatea face parte dintr-un efort strategic de susținere a inițiativelor de sustenabilitate ale companiei, în România și Bulgaria, și de pregătire pentru rambursarea unei obligațiuni de 500 de milioane de euro, cu scadența în noiembrie 2024. În afară de această obligațiune, Grupul nu are alte datorii semnificative scadente în 2024.

Valoarea portofoliului de investiții a atins pragul de 7 miliarde de euro, la 31 martie 2024 (incluzând și Promenada Novi Sad din Serbia, proprietate deținută în vederea vânzării), cu 0,2% mai mult decât în decembrie 2023, datorită investițiilor în proiecte de dezvoltare realizate în primul trimestru din 2024. În conformitate cu politica grupului, în T1 2024 nu au fost efectuate evaluări ale proprietăților. Evaluările independente sunt incluse în rapoartele financiare semestriale și de sfârșit de an.

Citeste si:
ANALIZĂ XTB: Sucul de portocale, încă un produs ce poate deveni aproape un lux din cauza scumpirilor în lanț
ANALIZĂ XTB: Sucul de portocale, încă un produs ce poate deveni aproape un lux din cauza scumpirilor în lanț

Mallurile pe care NEPI le dezvoltă

Lucrările la proiectele de dezvoltare aflate în curs de construcție se desfășoară conform graficului și în limitele bugetare stabilite. În România, extinderea Promenada București este programată pentru inaugurare în al patrulea trimestru (T4) din 2026. Au fost agreate deja condițiile de închiriere pentru 52% din suprafața închiriabilă totală, care va fi disponibilă în urma extinderii.

De asemenea, extinderea de 5.900 mp a Ploiești Shopping City urmează să fie terminată în T4 2024, iar termenii de închiriere au fost agreați pentru 79% din suprafața suplimentară.

Centrul comercial Promenada Plovdiv (Bulgaria), care va avea o suprafață închiriabilă totală de 60.500 mp, se află în etapa de obținere a autorizațiilor. Începerea lucrărilor de construcție este programată pentru T4 2024, iar finalizarea, în T4 2026, existând deja un interes puternic din partea retailerilor.

Prima fază a proiectului de energie verde al companiei, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice în 27 de proprietăți ale NEPI Rockcastle din România, este aproape finalizată. Până în prezent, investiția în acest proiect se ridică la 34 de milioane de euro, cu o capacitate totală de energie instalată de 38 MW. Au început achizițiile pentru cea de-a doua etapă a acestui proiect, care implică o extindere a programului pe alte piețe unde este activă compania.

Valoarea proiectelor de dezvoltare ale NEPI Rockcastle aflate în construcție sau în curs de autorizare este de peste 650 de milioane de euro, din care un total de 206 milioane de euro au fost investiți până la 31 martie 2024.

NEPI Rockcastle este proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est (ECE). Portofoliul companiei, în valoare de 7 miliarde de euro, cuprinde 2,2 milioane de metri pătrați în nouă țări din Europa Centrală și de Est. Este lider de piață în România și Polonia (cele mai mari două piețe ale NEPI Rockcastle), Bulgaria, Ungaria și Slovacia și deține centre comerciale în Croația, Republica Cehă, Lituania și Serbia. Creșterea NEPI Rockcastle este impulsionată printr-un program de dezvoltare în valoare de circa 650 de milioane de euro, însoțit de achiziții cu obiectiv de creștere, compania finalizând preluarea a două active importante - Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) și Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele în Polonia - în 2022.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Investiții NEPI de 7 miliarde de euro în primul trimestru din 2024: care sunt proiectele ce vor fi gata până în 2026