Lectură de 3 minute

03 Nov 2023 - Știri și Noutăți

Încă un produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european: ce este Salinate de Turda

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), „Salinate de Turda – IGP”.

Sursa foto: MADR

Astfel, „Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european:

  • Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată),
  • Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată),
  • Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată),
  • Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată),
  • Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată),
  • Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată),
  • Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată),
  • Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată),
  • Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată),
  • Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată),
  • Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată),
  • Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată.

Ce este Salinitate de Turda

„Salinate de Turda -IGP” este preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

La fabricarea produsului „Salinate de Turda” sunt utilizate următoarele ingrediente:

  • Carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condițiile prevăzute de lege, tranșată și dezosată în cele 4 părți anatomice;
  • „Mărătoarea” (sau „Murătoarea”) este o soluție salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în județul Cluj.
  • Mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter).

„Salinate de Turda – IGP ” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.

Produsul „Salinate de Turda -IGP” este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului „Salinate de Turda -IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj. Procesul de producție a produsului „Salinate de Turda -IGP” cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală („mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile.

Citeste si:
Programul București Mall-Vitan și Plaza România de Paște: când vor fi deschise centrele comerciale
Programul București Mall-Vitan și Plaza România de Paște: când vor fi deschise centrele comerciale

„Salinate de Turda -IGP” este un produs din Clasa 1.2. Produse din carne (preparate, sărate, afumate etc.) din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.668/2014 al Comisiei.

Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate (umiditate, temperatură) se păstrează frăgezimea și suculența cărnii.

Calitatea și caracteristicile produsului „Salinate de Turda” sunt rezultatul factorilor naturali și/sau umani din zonă, pentru care există înscrisuri și referințe bibliografice.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Încă un produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european: ce este Salinate de Turda