Lectură de 4 minute

16 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Ikea: Războiul a produs perturbări majore în lanțul de aprovizionare și în ceea ce privește condițiile de tranzacționare

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Retailerul de mobilier și decorațiuni Ikea este afectat de invazia Rusiei în Ucraina, iar războiul a produs perturbări majore în lanțul de aprovizionare și în ceea ce privește condițiile de tranzacționare, a declarat compania la solicitarea Retail.ro. Inter IKEA Group și Ingka Group au alocat inițial câte 10 milioane de euro pentru a sprijini cu produse și alte tipuri de asistență UNHCR, Salvați Copiii și alte organizații.

,,Războiul din Ucraina este devastator și vine cu un impact imens asupra a milioane de oameni. Prin urmare, preocuparea noastră principală este să ajutăm cât mai multe persoane afectate. De asemenea, războiul a produs perturbări majore în lanțul de aprovizionare și în ceea ce privește condițiile de tranzacționare. Sancțiunile impuse afectează toate companiile internaționale, inclusiv IKEA, dar facem tot posibilul să minimizăm impactul. În acest moment, nu putem evalua încă impactul total cu care ne vom confrunta'', a transmis compania.

În plus, ca răspuns la un apel inițiat de UNHCR, Fundația IKEA a donat 20 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații în perioada imediat următoare. La nivel local, retailerul a donat în primă fază 200.000 de euro prin intermediul organizațiilor locale, inclusiv Crucea Roșie, UNHCR, Asociația Savați Copiii și Asociaţia de Caritate din Armata României, pentru a sprijini persoanele din Ucraina, dar și refugiații ucraineni care au ajuns în România.

Până în prezent, în România, IKEA a donat 300 de saltele adăposturilor pentru refugiați amenajate în Isaccea și Vama Siret, mobilier pentru un centru de refugiați și 200 de pături în Suceava, 600 de prosoape pentru adăposturile pentru refugiați din Sectorul 1, București, precum și 100 metri cubi lemne de foc pentru primării, școli sau pensiuni care preiau refugiați. Primul beneficiar al lemnelor de foc a fost Primăria Milișăuți din județul Suceava, care a găzduit 2.000 de refugiați, din care 300 se află încă acolo.

,,Cu toate acestea, ne concentrăm pe sprijinirea câtor mai mulți dintre angajații noștri, ajustându-ne calendarul comercial și campaniile de marketing, având în prim plan situația din Ucraina. Împreună cu Fundația IKEA, principalele organizații umanitare și alături de experți, evaluăm în mod constant necesitățile din regiune și modul prin care putem sprijini în mod eficient persoanele refugiate în următoarele zile, săptămâni, dar și pe termen lung. Situația este critică și totul se petrece foarte rapid. Vom continua să analizăm constant nevoile existente și să luăm măsuri, principala noastră prioritate rămânând bunăstarea oamenilor'', a mai transmis Ikea.

Grupul Ingka (Ingka Holding B.V. și entitățile sale controlate) este unul dintre cele 12 grupuri diferite de companii care deține și operează Ikea în baza unor acorduri de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. Ingka Group are trei domenii de activitate: Ikea retail, Ingka Investments și Ingka Centres. Grupul Ingka este partener în sistemul de franciză Ikea, operând 374 magazine Ikea în 30 de țări. Aceste magazine au avut 839 de milioane de vizite în timpul anului financiar 2019 și 2,6 miliarde de vizite pe platforma www.Ikea.com.

Ikea produce în Rusia mai puțin de 0,5% din totalul produselor

Inter Ikea se ocupă de aprovizionarea retailerului, în timp ce Ingka Group este principalul retailer global, cu 17 magazine în Rusia și un centru de distribuție. În cursul anului trecut, până în luna august, Rusia a fost a 10-a cea mai mare piață a Ikea, cu vânzări de 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) sau 4% din vânzările totale cu amănuntul, scrie Reuters.

Ikea produce produse din lemn în trei locații din Rusia și are aproximativ 50 de furnizori direcți în țară care produc o gamă largă de bunuri. Cea mai mare parte a produselor fabricate în Rusia sunt vândute în Rusia.

Citeste si:
IKEA lansează o nouă linie de accesorii pentru animale de companie
IKEA lansează o nouă linie de accesorii pentru animale de companie

Bunurile produse în Rusia și exportate pe alte piețe reprezintă mai puțin de 0,5% din produsele IKEA. Majoritatea bunurilor produse în Belarus, care este pur și simplu o piață de aprovizionare pentru IKEA, sunt vândute în Rusia și constau în principal din produse pe bază de lemn, saltele și canapele, mai precizează Reuters.

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au avut loc explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Kiev, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru și Kramatorsk. Rușii au ocupat clădirea administrației din Herson, primul mare oraș cucerit.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ikea: Războiul a produs perturbări majore în lanțul de aprovizionare și în ceea ce privește condițiile de tranzacționare