Lectură de 2 minute

31 Jan 2024 - Știri și Noutăți

H&M intenţionează să închidă mai mult de o cincime din magazinele sale

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Suedezii de la H&M vor să închidă aproape un sfert din magazinele sale spaniole și să concedieze unul din șapte angajați din țară. Retailerul dorește să reducă costurile și se concentrează pe magazine mai mari care pot gestiona și comenzi online.

Sursa foto: Shutterstock.com

H&M ia măsuri drastice pentru a reduce costurile în Spania: 28 din 133 de magazine vor dispărea, la fel ca 588 din 4.000 de locuri de muncă.

Vorbind cu sindicatele, retailerul a spus că decizia a fost motivată de „motive organizatorice, productive și economice”, potrivit Reuters. Operațiunea de restructurare face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a costurilor pe care H&M l-a anunțat deja la sfârșitul anului 2022: compania elimină 1.500 de locuri de muncă în întreaga lume, notează RetailDetail.eu.

La fel ca mulți alți retaileri, lanțul suedez de modă își revizuiește rețeaua de magazine: magazinele mai mici sunt închise, concentrându-se pe magazinele emblematice mai mari, care oferă cumpărătorilor mai multă servicii și experiență, servind în același timp ca centre de comerț electronic pentru expediere a comenzilor online.

H&M schimbă și directorul general

Hennes & Mauritz AB (H&M) i-a surprins pe investitori cu un nou director general, Daniel Erver, care va prelua funcţia cu efect imediat, în condiţiile în care al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume nu reuşeşte să-şi majoreze vânzările, pe fondul sporirii concurenţei pe piaţă, precizează Wall-Street.ro.

Directorul general care şi-a încheiat mandatul, Helena Helmersson, a afirmat că a decis să demisioneze şi să părăsească firma suedeză, funcţia fiind solicitantă din punct de vedere personal.

Compania suedeză prioritizează profitabilitatea în locul vânzărilor, având ca obiectiv o marjă operaţională de 10% în 2024. În primele nouă luni din 2023, marja operaţională s-a situat la 5,9%, dar compania a început să-şi piardă din clienţi, unii preferând nou venitul grup chinez Shein, care s-a adăugat competiţiei din partea Inditex, proprietarul Zara.

În perioada 1 decembrie 2023 - 29 ianuarie 2024, vânzările H&M în monedă locală au scăzut cu 4%, faţă de un avans de 5% anul trecut. Profitul operaţional în trimestrul patru s-a situat la 4,33 miliarde de coroane suedeze (415,4 milioane de dolari), în creştere de la 821 milioane de coroane suedeze în urmă cu un an, dar sub nivelul previzionat de analişti, de 4,57 miliarde de coroane suedeze.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

Boardul a propus dividende nemodificate, de 6,50 coroane pe acţiune. H&M, care are aproximativ 4.300 de magazine pe plan global, închide o serie de unităţi şi face concedieri.

La 31 august 2023, numărul magazinelor H&M era cu 701 mai mic decât la 31 decembrie 2019, un declin de 13,8%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  H&M intenţionează să închidă mai mult de o cincime din magazinele sale