Lectură de 2 minute

24 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Atacul Rusiei asupra Ucrainei produce efecte: prețul grâului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii ani

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Prețul grâului a urcat la un nivel maxim de nouă ani în Chicago, din cauza îngrijorărilor legate de potențialele întreruperi ale aprovizionării în regiunea Mării Negre, crescând și mai mult costurile alimentelor de bază din întreaga lume. Astfel, costul pâinii ajunge la niveluri ridicate, scrie Bloomberg. 

Escaladarea crizei din Ucraina a stârnit temeri că transporturile ar putea fi afectate atât în țară, cât și în Rusia, care sunt principalii furnizori de cereale. Orice restricții ar putea amenința o sursă vitală de aprovizionare într-un moment în care vremea nefavorabilă și cererea robustă au redus deja stocurile de recolte, mai scrie publicația menționată.

Cotațiile futures la grâu și porumb au crescut cu până la 2,8% fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră, până la 8,7675 de dolari, cea mai mare din 2012 până acum.

Occidentul a impus Rusiei sancțiuni limitate în urma recunoașterii de către Moscova a două regiuni separatiste și a ordinului de a trimite ceea ce președintele Vladimir Putin a numit forțe de menținere a păcii, deși oficialii au avertizat că sancțiunile ar putea fi mărite. Cu toate acestea, până acum, traficul de nave din Mările Negre și Azov, nodul cheie pentru exporturile de recolte ucrainene și rusești - a continuat ca de obicei, potrivit consultantului UkrAgroConsult din Kyov. Ritmul din Ucraina este în conformitate cu recolta extraordinară a anului trecut.

Crește prețul uleiului de palmier

Uleiul de palmier, care este folosit în mii de produse, de la prăjituri până la șampon, se află într-o perioadă record, deoarece deficitul de forță de muncă reduce producția, scrie The Straits Times. Pe fondul izbucinirii conflictului dintre Ucraina și Rusia, prețul uleiului de palmier ar putea duce la prețuri mai mari în magazinele alimentare, deoarece totul, de la paste la ciocolată, devine mai scump.

Alte culturi cheie, precum soia, sunt, de asemenea, aproape de maxime multianuale, împingând un nivel record al prețurilor în agricultură. Producătorii de alimente sunt afectați, de asemenea, de creșterea cheltuielilor cu energia, transportul și forța de muncă. Totuși, aceasta contribuie la prețurile de la magazinele alimentare și duce la o strângere și mai mare a bugetelor gospodăriilor care au fost tensionate de creșterea inflației.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Atacul Rusiei asupra Ucrainei produce efecte: prețul grâului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii ani