Lectură de 2 minute

19 Dec 2023 - Știri și Noutăți

Francezii de la Decathlon, anchetați: compania a continuat să aprovizioneze magazinele din Rusia în ciuda sancțiunilor

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

O companie fantomă în Dubai și o filială în Singapore: Gigantul francez al comerțului de produse sportive Decathlon a pus la punct un sistem opac pentru a continua să își vândă produsele în Rusia, deși și-a anunțat plecarea din această țară.

 

Sursa foto: Unsplash

La 29 martie 2022, la o lună după începerea războiului din Ucraina, Decathlon a anunțat că pune capăt activităților sale în Rusia. Presiunea internațională era tot mai mare asupra gigantului francez de retail sportiv, ca și asupra altor mărci occidentale, pentru a părăsi rapid piața rusă. Plecarea firmei a fost oficializată în octombrie 2023, prin vânzarea celor 60 de magazine ale sale către un cumpărător local, marca Desport. În mod oficial, prezența Decathlon în Rusia lui Vladimir Putin era istorie. Doar oficial.

Timp de câteva săptămâni, multinaționala franceză a continuat să aprovizioneze discret piața rusă cu produse purtând mărcile sale emblematice: Quechua, Wedze și Kalenji. După ce a efectuat o anchetă bazată pe documente interne ale companiei, pe înregistrări video din surse deschise și pe mărturiile mai multor foști angajați, Disclose a dezvăluit că Decathlon a pus la punct un amplu sistem de disimulare a exporturilor sale în cadrul unui contract de furnizare cu Desport în valoare de cel puțin 12 milioane de dolari. În centrul acestei mișcări, la limita legalității, se află principalii lideri ai grupului francez, o societate fantomă cu sediul în Dubai și o filială a mărcii cu sediul în Singapore, notează Agerpres.

Sursa foto: Disclose

Folosirea cuvântului "Rusia" a fost interzisă

"Am auzit că Decathlon a vrut să continue să își vândă produsele în Rusia în vara anului 2023", spune o sursă care a părăsit recent compania. "Mi-am dat seama imediat că era vorba de un proiect secret". Pe atunci, spune fostul angajat, care a fost mult timp în contact cu subcontractanții Decathlon din Asia, "nu aveam voie să vorbim despre asta cu colegii noștri. Pentru cei care știau, folosirea cuvântului "Rusia" era interzisă. Trebuia să folosim un nume de cod: Sports_R."

Conducerea Decathlon, care nu a dorit să facă vreo declaraţie luni seara, a declarat pentru Disclose că "pune în aplicare totul pentru a face să înceteze revânzarea, pe teritoriul Federaţiei Ruse, a produselor sale".

Uniunea Europeană a adoptat luni al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care presupune inclusiv interzicerea importurilor de diamante ruse în Uniunea Europeană.

Citeste si:
Schimbări la vârful Grupului Marionnaud: cine preia conducerea unuia dintre cei mai mari retaileri de cosmetice și parfumuri din Europa
Schimbări la vârful Grupului Marionnaud: cine preia conducerea unuia dintre cei mai mari retaileri de cosmetice și parfumuri din Europa
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Francezii de la Decathlon, anchetați: compania a continuat să aprovizioneze magazinele din Rusia în ciuda sancțiunilor