Lectură de 3 minute

29 Sep 2021 - Știri și Noutăți

Fondurile europene pentru agricultori și producători: perioada de selecție, cum sunt acordate și care sunt pașii pentru a primi finanțările

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Agricultura este una dintre ramurile susținute prin proiecte și finanțări oferite prin Planul Național de Dezvoltare Durabilă. Astfel, a fost anunțată perioada de înscrieri pentru accesarea fondurilor europene cu o valoare cuprinsă între 800.000 și 1,5 milioane de euro pentru SRL, PFA, întreprinderi individuale și producători care fac afaceri în procesarea fructelor, precum producția de gemuri, cidru sau producția de țuică. Bugetul total este de 3,26 miliarde de euro.

Fondurile alocate pentru beneficiarii încadrați în secțiunea 4.2 ,,Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole’’ pot fi depuse în perioada 8 octombrie 2021 -14 ianuarie 2022, a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Reprezentanții companiei de consultanță REI Finance Advisors au analizat care sunt criteriile de eligibilitate ale investițiilor și cheltuielile pe care fermerii vor trebui să le suporte în baza a trei măsuri din cadrul programului Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel:

  • Submăsura de finanțare 4.1 Investiții în exploatații agricole, în valoare de 760 de milioane de euro
  • Submăsura de finanțare 4.2. sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, în valoare de 140 de milioane de euro
  • Submăsura de finanțare 6.4 investiții în crearea și dezvoltarea de activități agricole în zonele rurale, în valoare de 100 de milioane de euro.
  • Submăsura 4.1 Sprijin pentru investiții în exploatații agricole

Pentru submăsura de finanțare 4.1, beneficiarii eligibili sunt fermierii din categoriile (PFA, II, IF, SNC, SCS, SA, SCA, SRL), cu excepția persoanelor fizice neautorizate, cooperativele agricole și societățile cooperative agricole, precum și grupurile și organizațiile de producători acre sunt constituite în baza legislației în vigoare.

Finanțare nerambursabilă pentru producători

De asemenea, cheltuielile eligibile sunt împărțite, astfel:

  • pentru construcția, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor destinate condiționării și procesării din cadrul fermei, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și de comercializare, cheltuielile de marketing și achiziționarea de vehicule agricole.
  • pentru construcția, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor pentru culturile legumicole și de cartofi
  • pentru înființarea căilor de acces din cadrul fermei și înființarea sau mdodernizarea instalațiilor pentru irigații pentru micii fermieri

Pentru submăsura 4.2, beneficiarii sunt Întreprinderi (PFA, II, IF, SNC, SCS, SA, SRL) și forme asociative (cooperative agricole, societăți cooperative, grupuri și organizații de producători).

Pentru finanțarea neramburasbilă, 50% din totalul cheltuielilor care sunt eligibile pentru IMM-uri și forme sociative și 40% revin pentru alte întreprinderi, astfel:

  • pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici sunt alocați 800.000 de euro pe proiect pentru investițiile noi și 600.00 de euro per proiect pentru alte investiții
  • pentru întreprinderile mijlocii, finanțările nerambursabile sunt împărțite astfel, încât 1,2 milioane de euro per proiect revin pentru investițiile noi și 1 milion de euro pentru celelalte investiții
  • pentru alte întreprinderi și forme asociative, finanțările sunt acordate astfelȘ 1,5 milioane de euro pentru investițiile noi și 1,2 milioane de euro pentru celelalte investiții

Pentru submăsura 6.4 de sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități agricole, beneficiarii sunt micro-întreprinderile și întreprinderile agricole mici și nou-înființate în spațiul rural și fermieri.

Citeste si:
Cum să alegi aplicația potrivită pentru managementul culturilor tale agricole?
Cum să alegi aplicația potrivită pentru managementul culturilor tale agricole?

În acest caz, finanțarea nerambursabilă nu va depăși 200.000 de euro per beneficiar pe durata a trei ani, cu excepția întreprinderilor unice care fac transport de mărfuri în contul terților dau contra cost, iar costul nu depășește suma de 100.000 de euro pe durata a trei ani.

100 milioane euro pentru tehnologizarea IMM-urilor

Astfel, 69 de IMM-uri vor primi ajutoare de stat pentru crearea de tehnologii avansate, bugetul total fiind de 100 de milioane de euro.

Un buget de 80 de milioane de euro va fi alocat pentru proiecte finanțate cu câte 1,2 milioane de euro în medie: inteligență artificială, date și cloud computing, blockchain și internet of things, realitate virtuală și augmentată.

În plus, un buget de 20 milioane euro va fi alocat pentru proiecte de câte 10 milioane de euro în medie: High Performance Computing and Quantum Computing.

De asemenea, un buget de 180 de milioane de euro va merge pentru investiții precum: comerțul electronic, activitățile economice electronice, centrele de inovare digitală, laboratoare, antreprenori web și start-up-uri în domeniul B2B.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Fondurile europene pentru agricultori și producători: perioada de selecție, cum sunt acordate și care sunt pașii pentru a primi finanțările