Lectură de un minut

07 Mar 2022 - Știri și Noutăți

FAO: Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel ridicat record în februarie

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a atins un nou record în februarie, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, lactatelor, cărnii și cerealelor, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Datele pentru raportul din februarie au fost în cea mai mare parte adunate înaintea invadării Ucrainei de către Rusia. Temerile privind tensiunile din zona Mării Negre au afectat pieţele agricole încă înainte de izbucnirea conflictului, iar analiştii avertizează că un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale, notează Agerpres.

Preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 8,5% în februarie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la un nou nivel record, din cauza tensiunilor geopolitice.

Preţurile la cereale s-au majorat cu 3% luna precedentă, preţul grâului a urcat cu 1,1% iar preţul porumbului a crescut cu 5,1%, din cauza temerilor privind furnizările din porturile de la Marea Neagră.

Preţurile la lactate au crescut cu 6,4% în februarie, a şasea lună de majorare consecutivă, în timp ce preţurile la carne au urcat cu 1,1% luna precedentă.

În schimb, preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 1,9% în februarie, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins în ianuarie cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, ca urmare a majorării prețurilor la uleiurile vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Citeste si:
Penny a atins pragul de 200 de măcelării partenere în magazinele din întreaga rețea din țară
Penny a atins pragul de 200 de măcelării partenere în magazinele din întreaga rețea din țară
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  FAO: Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel ridicat record în februarie