Lectură de 3 minute

04 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Prețurile alimentelor sunt la cel mai mare nivel din ultimul deceniu. Creșteri de preț la lapte, ulei, carne și cereale, în timp ce zahărul este în scădere

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a revenit în ianuarie și a atins cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, ca urmare a majorării prețurilor la uleiurile vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 135,7 puncte luna trecută, față de 134,1 puncte revizuite în decembrie. Datele pentru luna decembrie au fost revizuite în creștere, inițial fiind raportat un nivel de 133,7 puncte. FAO urmărește modificările prețurilor înregistrate la un coș de alimente care conține uleiuri vegetale, lactate, carne, zahăr și cereale.

Prețurile mari la alimente au contribuit la o creștere a inflației, pe măsură ce economiile își revin după problemele legate de coronavirus, iar FAO a avertizat că toate costurile mai mari pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.

FAO, cu sediul la Roma, și-a crescut, de asemenea, proiecția producției mondiale de cereale în 2021 la 2,793 de miliarde de tone de la o estimare anterioară de 2,791 miliarde de tone, conform perspectivelor sale privind cererea și oferta de cereale.

,,Există îngrjorarea că impactul acestor constrângeri nu se va diminua rapid'', a declarat Boubaker Ben-Belhassen, șeful Diviziei Piețe și Comerț din cadrul FAO, într-un comunicat de presă.

Prețul uleiurilor vegetale, nivel record

Organizația a declarat că indicele uleiurilor vegetale a crescut cu 4,2% de la o lună la alta, iar în ianuarie a atins nivelul record, din cauza deficitului de forță de muncă, dar și a vremii nefavorabile. Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 2,4%, a cincea lună consecutiv, cele mai abrupte scumpiri fiind înregistrate de laptele parf degresat și unt.

Indicele prețurilor cerealelor a crescut cu doar 0,1%, porumbul înregistrând o creștere de 3,8% pe lună, stimulat de îngrijorările legate de condițiile de secetă persistentă din America de Sud, a spus FAO. În contrast, prețurile mondiale la grâu au înregistrat o scădere de 3,1% pe fondul recoltelor mari din Australia și Argentina.

Prețurile cărnii au crescut în ianuarie, în timp ce zahărul a fost singurul indice care a înregistrat o scădere, cu 3,1% față de luna precedentă, în mare parte din cauza prespectivelor favorabile de producție din marii exportatori din India și Thailanda, a spus FAO.

Citeste si:
Cocorico, din nou la târguri: ce preparate găsim la food-truck-urile Artisan by Cocorico
Cocorico, din nou la târguri: ce preparate găsim la food-truck-urile Artisan by Cocorico

Organizația a publicat și un set de etimări revizuite cu privire la producția mondială de cereale în 2021, fiind prognozată o producție de 2,793 de miliarde de tone, față de previziunea precedentă, de 2,791 miliarde de tone. Revizuirea în creștere vine ca urmare a recoltelor mai ridicate din Australia și Argentina, față de estimările de producție ușor mai mari din Rusia și Ucraina.

,,Pentru 2022, plantările globale de grâu sunt de așteptat să se extindă, susținute în principal de condițiile meteorologice favorabile din emisfera nordică, deși costurile ridicate ale intrărilor ar putea descuraja o expansiune mai mare'', a precizat FAO.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021-2022 a fost estimată să crească cu 1,6% peste nivelul din 2020-2021, atingând 2,805 miliarde de tone. Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale până la finalul sezonului în 2022 este de 824 de milioane de tone, în creștere cu 2,2 milioane de tone față de noiembrie și doar puțin mai mică decât nivelul de deschidere.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Prețurile alimentelor sunt la cel mai mare nivel din ultimul deceniu. Creșteri de preț la lapte, ulei, carne și cereale, în timp ce zahărul este în scădere