Lectură de 2 minute

29 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Fabrica Arctic, scăderi în consumul de energie per produs cu 17%, iar cel de apa cu 25%

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electrocasnice din Europa, proprietar al Arctic, lider pe piața locală de profil, lansează cel de-al 15-lea raport de sustenabilitate, care prezintă progresele companiei în acest domeniu în anul 2022. Raportul reiterează angajamentul Arçelik de a integra sustenabilitatea în centrul strategiei sale de afaceri, punând, totodată, accent pe încurajarea adoptării unui stil de viață sustenabil în fiecare casă.


 

Sursa foto: Arctic

Fabrica Arctic din Ulmi constituie un reper privind utilizarea eficientă a energiei și resurselor, în conformitate cu viziunea centrată pe sustenabilitate a grupului Arçelik. Grație sistemelor performante pe care le integrează, unitatea de producție joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Arçelik, reprezentând un pilon-cheie în această direcție.

Fabrica utilizează 100% electricitate verde și sisteme de energie regenerabilă pentru încălzire și răcire, cu panouri solare fotovoltaice pe acoperiș și energie solară concentrată. În prima parte a anului 2023, capacitatea fotovoltaică a unității de producție a fost extinsă cu 160%.

Datorită sistemelor avansate pe care fabrica Arctic din Ulmi le integrează și eforturilor depuse, în 2022, consumul de energie per produs a scăzut cu 17%, cel de apa cu 25%, iar emisiile de gaze cu efect de sera Domeniul 1 si 2 cu 22%, față de 2021. Din momentul în care unitatea de producție a devenit operațională, au fost prevenite emisii de 684 de tone CO2.

Prin intermediul sistemelor avansate de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, numai în 2022, s-a reușit reciclarea și refolosirea a 18,362 de metri cubi de apă, echivalentul a 7 bazine olimpice.

Digital Twin și algoritmi

Modelul „digital twin” al fabricii ajustează automat iluminatul și optimizează sistemele de răcire și încălzire. Sistemul de management al clădirii utilizează un algoritm care se bazează pe aproximativ 15.000 de puncte care colectează date în timp real de la peste 650 de senzori și dispozitive de măsurare a energiei. Grație acestor tehnologii, sistemul de iluminat consumă cu 62,9% mai puțină energie electrică decât un sistem neautomatizat.

În 2022, performanțele fabricii în materie de producție sustenabilă au fost recunoscute la nivel internațional de către Forumul Economic Mondial, care a acordat unității de producție din Ulmi statutul de Sustainability Lighthouse, distincție menită să evidențieze producătorii care aplică inovații Industry 4.0 pentru protejarea mediului, în Europa fiind doar 5 fabrici care au acest statut. Unitatea de producție din Ulmi este prima și singura fabrică din România care deține certificarea LEED Platinum.

În 2022, Arctic a pus în aplicare 35 de proiecte de optimizare a consumului de energie în cele două fabrici pe care le operează în România. Aceste proiecte au dus la economii de energie de 7.567 GJ și au prevenit emisia a 561 de tone echivalent CO2.

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Fabrica Arctic, scăderi în consumul de energie per produs cu 17%, iar cel de apa cu 25%