Lectură de 3 minute

27 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Compania care controlează Premium Porc Group, cel mai slab rezultat din ultimii 15 ani, din cauza pestei porcine africane

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Danezii de la DCH International, care controlează Premium Porc Group în România, au înregistrat un profit redus considerabil, în valoare de aproximativ 200.000 de euro înainte de aplicarea ajustărilor negative de valoare pentru stocul de animale, în 2020, acesta fiind cel mai slab rezultat de la intrarea pe piața din România în urmă cu peste 15 ani, reflectând impactul pestei porcine africane.

Ajustările negative de valoare pentru stocul de animale au fost în cuantum de -10,7 milioane de euro, ceea ce a dus la înregistrarea unei pierderi importante pentru anul 2020.

„Pesta porcină africană reprezintă cea mai mare provocare în acest moment, nu doar pentru noi, ci și pentru întreaga industrie a cărnii de porc din România și din Europa. Depunem eforturi semnificative pentru a ne proteja compania, dar este o epidemie care se răspândește foarte ușor și care ne afectează nu doar direct, prin focare în ferme, dar și indirect, prin restricții de mișcare din cauza focarelor din jurul fermelor”, a declarat Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.

Prețul cărnii de porc a scăzut în 2020

Cifra de afaceri a companiei în 2020 a fost de 77,2 milioane de euro înainte de aplicarea ajustărilor menționate, influențată negativ de prețurile scăzute la carnea de porc la sfârșitul anului 2020. Prețul mediu al cărnii de porc în 2020 a fost de 1,52 euro pe kg viu, cu 7% mai mic decât în 2019.

În 2020, producția totală de porci a ajuns la 427.000 capete în cele 10 unități de producție ale companiei din România, sub capacitatea nominală a grupului, din cauza întreruperii producției la una din fermele de scroafe ca urmare a unui focar de pestă porcină africană identificat la începutul anului 2020.

În general, performanța financiară a fost afectată negativ de costurile directe și indirecte generate de pesta porcină africană, acestea ridicându-se la o valoare de aproximativ 8,3 milioane de euro. Din cauza pestei, productivitatea a scăzut la 30 de porci produși pe scroafă.

Impactul pestei porcine

Consiliul de Administrație și conducerea DCH International consideră că rezultatele financiare sunt slabe, dar acceptabile, având în vedere nivelul de răspândire a acestui virus în România, precum și provocările majore impuse de gestionarea focarelor.

La începutul anului 2021, compania a fost din nou lovită de pesta porcină africană în România. Fermele afectate sunt în proces de repopulare și se așteaptă să revină la producția completă până în 2022. Prin urmare, rezultatul pentru 2021 va fi, de asemenea, afectat semnificativ de pesta porcină africană. Cu toate acestea, este de așteptat ca trendul ascendent al prețului cărnii de porc în 2021 să contribuie la atingerea unui rezultat pozitiv pentru finalul anului.

Citeste si:
Penny a atins pragul de 200 de măcelării partenere în magazinele din întreaga rețea din țară
Penny a atins pragul de 200 de măcelării partenere în magazinele din întreaga rețea din țară

Premium Porc Group, unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din România, deţine zece companii cu activitate integrată pe verticală în agrobusiness, acoperind producţia de cereale, producţia de furaje şi creșterea de porcine. Grupul de companii Premium Porc este deţinut de către DCH International, holding danez specializat în înfiinţarea şi gestionarea producţiei de porcine la scară largă. Grupul de companii operează nouă ferme de porcine în judeţele Brăila, Brașov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea. Înființat în anul 2006, Grupul Premium Porc a avut creșteri anuale, ajungând în anul 2018 la o capacitate de producție de peste 600.000 de porci și o cifră de afaceri de aproape 70 milioane euro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Compania care controlează Premium Porc Group, cel mai slab rezultat din ultimii 15 ani, din cauza pestei porcine africane