Lectură de 2 minute

22 Jan 2021 - Știri și Noutăți

Danone, sub presiunile unui investitor să facă schimbări în funcțiile de conducere

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Danone este în mijlocul unui scandal, după ce Bluebell Capital Partners, care a cumpărat și deține acțiuni în cadrul companiei, cere schimbarea conducerii. Investitorul critică modul de coordonare a firmei și este dezamăgit de valoarea scăzută a acțiunilor. 

Conform unui raport al unei publicații franceze citat de Foodbev, Bluebell Capital Partners deține acțiuni la Danone - valoare confidențială momentan - încă de la finalul anului 2020. Ulterior achiziției, firma de investiții ar fi trimis o scrisoare deschisă conducerii, pentru a regândi strategia și modul în care compania este gestionată.

Bluebell Capital ar fi cerut ca rolurile de președinte si cel de CEO să fie împărțite, totodată așteptându-se ca actualul conducător, Emmanuel Faber, care este CEO din 2014 și deține și funcția de președinte din 2017, să demisioneze.

Conform Reuters, Bluebell Capital Partners a mai impus schimbări atât la casa de modă Hugo Boss din Germania, cât și la banca de investiții Mediobanca din Italia.

Într-o declarație pentru aceeași sursă, ca răspuns la cele aflate, un purtător de cuvânt al concernului multinațional de produse alimentare Danone a spus că "echipa Danone este concentrată să aducă plusvaloare shareholderilor".

Danone a anunțat în noiembrie o reorganizare majoră a afacerii, cu până la 2.000 de concedieri planificate. Compania a dezvăluit planurile de a grupa cele trei domenii de afaceri (produse lactate și vegetale, nutriție specializată și apă) pe zone geografice. Pentru brandurile Evian și Volvic s-au anunțat scăderi ale vânzărilor în urma perioadelor de lockdown.

„Prima etapă a acestui plan include un proiect ambițios de adaptare pentru a readuce Danone la o creștere profitabilă în mai puțin de 12 luni, imediat după trimestrul 2 al 2021 și pentru ca marja recurentă să revină la nivelurile sale pre-Covid cu peste 15% până în 2022”, a declarat un reprezentant Danone. „Pe 14 decembrie am anunțat, de asemenea, planuri de consolidare a conducerii noastre prin crearea unui nou comitet de strategie și transformare pentru a ajuta la supravegherea planului de evoluție al companiei.”

Compania a anunțat, de asemenea, plecarea CFO-ului Cecile Cabanis, șeful departamentului financiar, însă Reuters a raportat că aceasta a fost numită în rolul de vicepreședinte neexecutiv, poziție recent creată. Între timp, Danone a declarat pentru FoodBev că „echipa de conducere așteaptă cu nerăbdare să împărtășească detaliile suplimentare ale planului investitorilor”.

Citeste si:
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro
Proiectul prin care Danone colectează lapte de la producători locali, o investiție de 7 milioane de euro

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Danone, sub presiunile unui investitor să facă schimbări în funcțiile de conducere