Lectură de 5 minute

27 Dec 2022 - Știri și Noutăți

Cum amenajezi o sufragerie în stil retro: de la mobilă la accesorii

Advertorial

Abonează-te pe  

Personalitatea individuală a fiecăruia dintre noi este deosebit de importantă atunci când vine vorba de mobilarea sufrageriei. Pentru că în această cameră poți să simți și să vezi la prima vedere cine locuiește aici. Ți-ar plăcea să te deosebești de ceilalți atunci când mobilezi și accesorizezi camera și, în același timp, să creezi un nivel extraordinar de confort? Atunci stilul retro din camera de zi este o opțiune bună. 

Sursa foto: Pexels

Ce definește stilul retro în sufragerie?

Mulți oameni se întreabă din nou și din nou: care este de fapt stilul retro? Ei bine, retro este de fapt un termen generic minunat pentru multe tendințe diferite în stilurile de mobilier. În consecință, este tipic stilului retro să aibă următoarele caracteristici: fermecător, stilat, romantic, nostalgic, elegant, calitate superioară, distinctiv.

Camera de zi în stil retro

Stilul retro a fost de mult timp unul dintre clasicele designului tipic. Un living mobilat în acest stil transmite un sentiment deosebit de confort. Uneori se simte că o călătorie în timp, dar nu trebuie să îți faci griji că în curând va trebui să îți primești oaspeții într-un fel de muzeu. Mai degrabă, stilul retro din sufragerie îți oferă o multitudine de posibilități individuale.

Ce mobilier în stil retro este cel mai bun pentru camera de zi?

Practic, tipul de mobilier în stil retro nu diferă de cel al altor stiluri de mobilier. Așa că vei dori, de asemenea, să integrezi o canapea sau o zonă de relaxare confortabilă și dulapuri în camera de zi. În cele din urmă, această cameră ar trebui să-și păstreze proprietățile caracteristice și să îți permită relaxare, precum și utilizarea multifuncțională.

Cu toate acestea, există caracteristici care diferă de alte elemente de mobilier din mobilierul de design retro. Mobilă retro este din lemn masiv stabil sau acoperit cu piele naturală, iar piesele pot fi atât originale cât și noi, însă cu accente care să imite perioada retro.

Dacă vrei să-ți amenajezi camera de zi într-un stil retro, ar trebui să cauți elemente care pot transforma întregul caracter al camerei într-o oază nostalgică de bunăstare, fără a arăta ca un muzeu. Important: stilul retro cuprinde mai multe epoci. Oricât de fermecătoare sunt toate, nu amesteca prea mult elementele individuale.

Așa că rămâi la epoca preferată atunci când alegi măsuța de cafea, canapeaua, fotoliul sau dulapurile. De asemenea, nu uita de accesorii. Tablourile și textilele trebuie să insufle această epoca. Chiar și micile detalii sunt importante. Vesela pe care o expui în vitrine ar trebuis a fie în același stil. De exemplu, vei găsi la Raki retro farfurie otel emailat 8,5cm alb/rosu in stoc. Accesoriile funcționeză perfect atunci când nu ai foarte multe piese retro de mobilier. Să vedem câteva epoci retro și cum sunt caracterizate!

Anii 1950: În acești ani, mobilierul s-a caracterizat printr-un nivel ridicat de funcționalitate și confort. Tipic pentru această perioadă sunt măsuțele de cafea reglabile pe înălțime, fotoliile confortabile, scaunele înalte de bar și multe altele. Limbajul de design este unul curbat organic se reflectă și în veselă atipică.

Citeste si:
Perwoll lansează la Romanian Fashion Week, o colecție capsulă din haine vintage 
Perwoll lansează la Romanian Fashion Week, o colecție capsulă din haine vintage 

Anii 1960: Erau caracterizați de dulapuri fono care adăposteau toate echipamentele tehnice pentru divertisment. În plus, în sufrageria acestei perioade regăsim dulapuri și birouri de scris din lemn de calitate superioară. Totul a fost conceput pentru durabilitate și longevitate.

Anii 1970: În această eră, camerele de zi au devenit mai colorate. Pe lângă modelele atrăgătoare, canapelele și lămpile viu colorate erau elementele indispensabile ale vremii. Mobilierul a devenit din ce în ce mai ușor, deoarece s-a stabilit încet-încet producția de carton presat și de serie. Tot designul acestei perioade poate fi descris că și casual. De exemplu, scaunele au fost preferate deoarece acest mobilier poate fi folosit într-un mod mai flexibil.

Cum să decorezi o cameră în stil retro?

Atunci când îți decorezi camera de zi în stil retro, depinde și de epoca cu care te poți identifica cel mai bine. Dacă dorești să creezi o anumită nostalgie, ceasurile de perete cu clopoțel sau ceasurile de șemineu sunt o alegere bună. Dar o măsuță pe roți cu un serviciu frumos de ceai sau un suport pentru ziare și o lampă de podea de epocă sunt și ele ideale pentru a crea un fler clasic.

De asemenea, retro poate însemna și strălucitor, colorat și puțin nebun. De exemplu, lampadarele uriașe cu abajururi viu colorate sunt cu adevărat iconice. Dar și diverse accesorii din plastic sunt potrivite pentru decorarea în stil retro.

Cutii mici de bijuterii, vaze stilate, globuri vechi sau valize vechi de diferite dimensiuni precum și dispozitive tehnice din trecut pot fi și ele decorațiuni foarte binevenite care atrag automat atenția tuturor. Dar oglinzile, candelabrele, decantoarele de cristal și ornamentele din sticlă sunt și ele elemente decorative ideale pentru livingul retro.

Mai poți folosi și perne și perdele decorative cu modele mari pentru a completa atmosfera confortabilă.

Ce culori domină în stilul retro din sufragerie?

În ceea ce privește culoarea, orice este posibil cu stilul retro în propriul living. Desigur, în primul rând trebuie să mulțumească, dar ar trebui să se potrivească și cu epoca aleasă. De exemplu, dacă te-ai hotărât asupra primei perioade, anii 1950, maroul va domină în camera ta de zi în stilul retro. Dar chiar și în epocile ulterioare, această culoare este adesea la bază, combinată cu nuanțe de portocaliu, roșu sau galben.

În general, paleta de culori în stilul de mobilier retro include de obicei nuanțe de bază neutre și calde, cum ar fi: alb, crem, bej, maro și gri.

Există și nuanțe deschise de culoare în pastel, precum roz, albastru deschis, verde salvie sau liliac. În epoca plină de culoare a anilor 1970, existau și culori strălucitoare precum portocaliu, roșu, galben, ocru, petrol sau auriu. Dar și designul alb-negru merge foarte bine cu stilul retro.

Amenajarea sufrageriei în stil retro este adesea mai dificilă decât se aștepta. Pentru că originalele sunt adesea dificil de obținut. Prin urmare, are mai mult sens dacă te concentrezi pe piese individuale care pot fi combinate și cu elemente moderne și liniare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum amenajezi o sufragerie în stil retro: de la mobilă la accesorii