Lectură de 3 minute

22 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Cu o rată a șomajului de aproape 22%, tinerii caută joburi bine plătite. Care sunt cele mai căutate joburi

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

1 tânăr din 5 este È™omer, iar cei care lucrează aleg domenii în care se angajează uÈ™or È™i sunt bine plătiÈ›i, chiar dacă nu au studii specifice. Pe bestjobs, un tânăr aplică, în medie, la 9 joburi, preponderent în Retail, E-commerce, Call Center, Turism sau HoReCa.

 

Sursa foto: Pixabay

Rata È™omajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 È™i 24 de ani este de aproape 22%, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul NaÈ›ional de Statistică. Totodată, dintre cei care au un loc de muncă, 40% sunt înregistraÈ›i în ComerÈ› È™i Agricultură, chiar dacă au studii superioare.

Principalul motiv este că salariile pentru joburile de la început de drum sunt prea mici pentru a acoperi nevoile tinerilor, aÈ™a cum declarau 64% dintre respondenÈ›ii celui mai recent sondaj bestjobs efectuat în rândul publicului 18-24 de ani. Astfel, 40% dintre ei ajung să-È™i înceapă cariera într-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesită un anumit set de abilități, doar pentru a câÈ™tiga un salariu mai bun È™i experiență în CV.

CandidaÈ›ii 18-24 de ani reprezintă 20% din totalul utilizatorilor platformei de recrutare online bestjobs È™i au efectuat aproape 1 milion de aplicări de la începutul anului È™i până în prezent. Cele mai multe au fost în Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistică sau Curierat.

O bună parte dintre candidaÈ›i vizează È™i internship-urile sau joburile entry-level în Inginerie, IT sau Financiar, iar mulÈ›i dintre ei se orientează către joburi din mediul digital, unde îÈ™i pot construi o carieră care să le asigure flexibilitate È™i opÈ›iuni de lucru remote.

Tinerii cauta joburi bine plătite

Profilul candidatului 18-24 de ani pe bestjobs: are studii superioare, aplică mai des decât candidaÈ›ii mai experimentaÈ›i È™i caută joburi bine plătite încă de la început.

Cei mai mulÈ›i candidaÈ›i tineri, activi pe bestjobs, au studii academice trecute în CV È™i provin din oraÈ™ele centre universitare, precum BucureÈ™ti, IaÈ™i, TimiÈ™oara, Cluj sau ConstanÈ›a. Ei înregistrează mai multe aplicări decât segmentele de vârstă superioare, ceea ce indică faptul că angajarea este mai dificilă în cazul lor, fie prin prisma ofertelor salariale care nu le acoperă nevoile, fie prin cea a recrutorilor, care preferă candidaÈ›i cu experiență.

Joburile din comerÈ› oferă un salariu aproape egal cu salariul mediu net la nivel naÈ›ional. Joburile în vânzări predomină oferta de muncă disponibilă pe bestjobs. Astfel, tinerii găsesc rapid oferte salariale foarte bune în acest domeniu. Printre acestea se numără rolurile de Reprezentant Vânzări prin telefon, cu o ofertă salarială de 700-900 euro net/ lună, Commercial Trainee în BucureÈ™ti, cu un salariu de 800-900 euro net/ lună sau Sales Assistant în BucureÈ™ti, cu 650-850 euro net/ lună.

Citeste si:
Levi’s taie 42 de locuri de muncă de la sediul din Europa: planul companiei pentru următorii doi ani
Levi’s taie 42 de locuri de muncă de la sediul din Europa: planul companiei pentru următorii doi ani

Bestjobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu. Pe bestjobs sunt peste 35.000 de joburi È™i 4,6 milioane de profesioniÈ™ti conectaÈ›i la piaÈ›a muncii.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  Cu o rată a șomajului de aproape 22%, tinerii caută joburi bine plătite. Care sunt cele mai căutate joburi