Lectură de 2 minute

23 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Controale ANSVSA în unitățile de tip catering: amenzi de aproape un milion de lei

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În intervalul 5 februarie 2024 - 16 februarie 2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale oficiale pentru evaluarea cerințelor de igienă și de siguranța alimentelor a spațiilor, facilităților și echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare și/sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. 
 

Sursa foto: ANSVSA/ Facebook

La baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum - mâncăruri gătite, salate, sosuri, etc) către colectivități mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate, etc).
Astfel, în perioada menționată, reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene, precum şi cea a Municipiului București au efectuat 768 de controale în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 109 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 935.100 de lei. Totodată, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 509 kg de produse alimentare.

Ce nereguli au identififcat inspectorii ANSVSA

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menționăm:

  • depozitarea și etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare ;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • dificultăți pentru demonstrarea trasabilității produselor finite;
  • deficiențe privind întreținerea spațiilor de producție;
  • depozitarea și funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • lipsa carnetelor de sănătate pentru personal;
  • lipsa contractului pentru efectuarea operațiunilor DDD;
  • nerealizarea programului de autocontrol.

De asemenea, au fost prelevate 91 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranța alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.

Inspectorii ANSVSA vor sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al Call-Center-ului ANSVSA - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Controale ANSVSA în unitățile de tip catering: amenzi de aproape un milion de lei