Lectură de 2 minute

19 Mar 2024 - Știri și Noutăți

Continuă plafonarea prețurilor la alimentele de bază? Marcel Ciolacu: Vrem să încurajăm comercializarea produselor românești și în alte țări

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare despre soluțiile prin care Guvernul poate sprijini deopotrivă producătorii, distribuitorii și retalierii români. 

Sursa foto: Shutterstock

Premierul a anunțat că susţine amendamentul depus, luni, în Parlament de PSD, prin care se prelungeşte, până la 21 decembrie, plafonarea adaosurilor la preţurile alimentelor de bază, notează Agerpres.

Printre temele abordate de către cei direct implicați în producția și distribuția produselor alimentare autohtone s-au numărat impactul unor măsuri precum impozitul de 1% pe cifra de afaceri sau plafonarea adaosurilor comerciale la unele categorii de produse, debirocratizarea interacțiunii cu instituțiile statului, implementarea sistemului de Garanție-Returnare RetuRO, accesarea de fonduri europene pentru comerț și distribuție, precum și reglementările aplicabile în domeniul forței de muncă, se arată în comunicatul transmis de MADR.

„Mi-am dorit să am această discuție, pentru a vedea ce poate face statul român pentru producătorii autohtoni, dintre care mulți au și propriul flux de desfacere, având în vedere anumite probleme pe care ni le semnalează. Vrem să le oferim produselor românești șanse egale pe piață cu produsele de import și chiar să încurajăm comercializarea lor și în alte țări”, a adăugat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Retailul românesc dă semne de criză

Potrivit unei analize realizate de Frames, Comerţul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără măsuri de susţinere a consumului, România riscă să îşi piardă cel mai important motor al creşterii economice.

Datele privind evoluţia inflaţiei, anunţate de Institutul de Statistică, vin să confirme că plafonările decise de Guvern la energie, gaze şi alimente de bază nu funcţionează, dovadă că avem, pentru a doua lună la rând, cele mai ample creşteri de preţuri din UE, fapt confirmat de datele Eurostat.

„Inflaţia din România este la un nivel dublu faţă de ţările din Vest. În Polonia, o ţară cu care ne place să ne comparăm, inflaţia este de numai 4%, faţă de 7% la noi. Ce au făcut ei şi n-am făcut noi de au o inflaţie mai mică? În primul rând au redus la zero TVA la produsele alimentare şi nu au impus acele praguri de preţuri uriaşe la energie şi gaze. La noi, toate măsurile luate în ultima vreme n-au făcut altceva decât să pună gaz pe focul inflaţiei - România are, de exemplu, cel mai mare preţ la energie din UE pentru companii'', afirmă analiştii.

Mai mult, marja brută (adaos) a primilor 10 jucători din retailul autohton a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la 18% în urmă cu 10 ani la 11% în 2022, ultimul an pentru care există datele financiare finale la Ministerul Finanţelor.

Citeste si:
Târg de Florii cu produse provenite din zona montană a României. Ce produse de post găsim și în ce perioadă se desfășoară 
Târg de Florii cu produse provenite din zona montană a României. Ce produse de post găsim și în ce perioadă se desfășoară 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Continuă plafonarea prețurilor la alimentele de bază? Marcel Ciolacu: Vrem să încurajăm comercializarea produselor românești și în alte țări