Lectură de 2 minute

12 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Compania Amazon, anchetată de Comisia Europeană. Investigația vizează achiziția iRobot

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Comisia Europeană (CE) a deschis o anchetă "aprofundată" împotriva Amazon în legătură cu achiziția de anul trecut a iRobot, compania care a creat aspiratoarele Roomba.  

Sursa foto: Shutterstock

Concret, Comisia va analiza posibilele avantaje pe care această achiziție ar putea să ofere companiei Amazon în ceea ce privește "restrângerea" concurenței pe piața aspiratoarelor autonome, "consolidându-și în același timp poziția de furnizor pe piață", potrivit Inforetail.com.

Potrivit concluziilor preliminare ale agenției, această achiziție "ar putea" permite gigantului Amazon să limiteze concurența prin împiedicarea sau îngreunarea comercializării aspiratoarelor produse de rivali pe site-ul său sau prin restricționarea compatibilității acestora cu alte dispozitive casnice, precum Alexa.

De asemenea, CE susține că respectiva achiziție permite companiei Amazon să-și consolideze nișa de piață online prin utilizarea datelor de utilizator colectate de iRobot pentru a poziționa reclame și publicitate în conformitate cu interesele sale comerciale.

În acest fel, „tranzacția ar putea ridica barierele de intrare și de expansiune pentru competitorii Amazon, în detrimentul consumatorilor”, după cum conchide organismul european.

Amazon renunță la magazinele Amazon Go

Amazon închide din ce în ce mai multe dintre magazinele sale Go. Tehnologia fără case de marcat pe care Amazon a introdus-o în aceste magazine poate fi găsită acum la tot mai mulți alți comercianți, dar ce viitor are rețeaua de magazine?

Magazinele de proximitate "Go" ale Amazon există de aproximativ cinci ani și au fost pionierii tehnologiei Just Walk Out, în care senzorii și camerele inteligente înregistrează ceea ce adaugă clienții în coș. Acest lucru elimină necesitatea clienților de a sta la coadă pentru a plăti produsele la casă și creditează automat valoarea cumpărăturilor lor atunci când ies.

Cu toate acestea, există semne că acest lanț se apropie de sfârșit: al doilea dintre aceste magazine deschise de Amazon, într-un cartier de birouri din Seattle, orașul de origine al Amazon, a fost închis brusc. Magazinul fusese deschis în august 2018 și se pare că a avut încă mulți clienți până în ultima clipă. Motivul pentru care filiala s-a închis nu este clar, potrivit RetailDetail.

Citeste si:
C&A refuză să-și mai vândă produsele pe platformele de comerț electronic. Retailerul a renunțat la colaborarea cu Amazon și Zalando 
C&A refuză să-și mai vândă produsele pe platformele de comerț electronic. Retailerul a renunțat la colaborarea cu Amazon și Zalando 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Compania Amazon, anchetată de Comisia Europeană. Investigația vizează achiziția iRobot